腦場2TB SSD 跌到去$899 (3)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
知大家都講緊M2
但舊機裝唔到
OS裝緊係SATA SSD
另外有隻3.5' 1TB HDD
想換隻2TB HDD, 想問下換隻2.5' HDD同3.5' HDD有無咩特別分別
因為機箱細要換好似換隻細D會好D
用番3.5同埋唔好用2TB, 起碼睇3TB或者其他$/TB平嘅其他大細。
thanks睇睇下原來3TB同2TB價錢分別不大
牌子是咪Seagate / Toshiba / WD 呢D都OK
price見都係呢D牌子多
自己用開toshiba夠平
不過最好格下價先,有時大TB數重平
唔該你
我部機得2.5吋位
但係2tb黎講, mx500淘寶799, 同時間 kc3000 699, sn770 799
係唔係買m2加塊nvmetosata既adapter好過繼續用mx500
會唔會有咩伏
點解唔買2.5 ssd 要m2 轉sata
m2 nvme 轉唔到sata
咁師兄有冇其他建議
THX
直接買sata ssd
notebook?
其實slot 2裝左kc3000仲要唔要另裝散熱片
定本身果張散熱薄片就夠
用黎打機+stable diffusion
Royal級韭菜
蘋狗 spec 有得俾你換算係咁啦
要 studio/ pro 先有
本身用緊NR200P+b550i
條D drive 得1TB, 想換大啲。

應該2TB M.2 + 2TB 2.5吋 SSD,
定係直接一條4TB M.2好?
一條過啦
買SN640 8T 放2.5吋位
+條m.2轉U.2線
見上邊有巴打話某d 工作會好慢e.g. 過相
新手剩係識睇Spec 寫個連續讀取/寫入
請教2TB 呢3隻性能同熱量如何
1. ADATA LEGEND 850 2TB read: 5,000MB/s write: 4,500MB/s
2. Crucial P3 Plus 2TB read: 5,000MB/s write: 4,500MB/s
3. Corsair MP600 Core XT 2TB 3D QLC read: 5,000MB/s write: 3,500MB/s
4. ADATA XPG GAMMIX S70 BLADE 2TB 3D TLC read: 7,400MB/s write: 6,800MB/s

咁睇是咪第4張S70 最抵屌
點睇有幾多ram, Spec 好似冇寫?
啲四條嘅話就諗都唔使諗
第四條
夠買部電競laptop
laptop用sn850x黎裝game儲片會否太過浪費
SN850x hkd 999!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞