腦場2TB SSD 跌到去$899 (3)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
GM7同P7000Z都係同樣聯芸主控+長江nand,單面dramless,其實都係同一方案只係牌子唔同,可以講邊隻平就揀邊隻,你可以google下D評測

無雙面有dram嗰D咁熱,特別啱Notebook,PS5呢D內部空間細既主機,反正load多過write
我就係用係NOTEBOOK到
因為插SSD個位疊住張LAN卡
所以想買冇咁熱
同埋雙面我我好似裝唔到
所以睇下巴打推介邊張好
本身諗住S70 BLADE
見佢香港有得買,但驚DRAM會熱
AITC Kingsman KP800 3D TLC M.2 PCIe Gen4x4 NVMe1.4 SSD 4TB - $1,880
點睇
not bad,
咁我衝先
最近隻external hdd就黎死咁
想拿拿臨搬走哂d珍藏
其實係冇得揀,一係京東搵國產4tb
gm7000好似係micron唔係長江
咁其實你買SN640唔係平啲咩比例上
2230好撚貴 又冇乜選擇
點樣睇NOTEBOOK個電壓夠唔夠?
我想買KC3000 (E18)或者S70 BLADE (IG5236)
兩隻都係你講會掉盤既主控
驚中招
Jd 2tb kc3000 699 gm7000 599 大家點簡
GM 7000 係laptop用會唔會頂?
kc3000, faroll力推
文書NB可能會頂,Gaming NB空間夠應該ok
買咗GM7000
kc3000穩定好多
JD 618 2TB ($HKD)
KC3000 770
NV2 550
SN770 550
GM7 550
Crucial P3 649
P44 Pro 990
我都比左$50訂金,但係睇到好多評論都掉盤,真係買kc3000算
應該係Notebook,買咗嚟裝主機試吓
買左gm7 2tb 475人仔
拎黎放game
如果gen 3 幾錢?
買呢d 2TB再用外置盒裝住當external drive用會唔會好浪費
首先問自己有冇需要一個大容量又快嘅external drive

另外Dramless入盒相對w/dram款較容易會有問題
浪費就一定
但gen 3依家都差唔多價
你入盒多數都係1000MB/s 就盡
2000MB/s 既盒都貴
但就算2000MB/s
gen3都輕鬆過

sandisk e61 2TB 就1k hkd
1000MB/s 但有埋防撞防水
普通自己買既盒多數冇 asus 果隻咁貴都冇
E81 就2000MB/s 但1k5 就唔抵屌
1000 / 2000外置用落唔會太明顯feel 到差距

kc3000 2tb 加盒加線都8~900hkd
睇你需唔需要比多100for 防撞防水既一體原廠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞