腦場2TB SSD 跌到去$899 (3)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
舊Samsung
新 WD
上WD 官網download Acronis True Image WD Edition
Thank you
剛剛去黃金,1140$ 買左WD 2TB sn850x連散熱,新手宜家安裝緊
想問下插左入去之後點格式化?選MBR定GPT?
之後格式係咪選NTFS?

因為之前砌機只買左1TB,所以宜家買左2TB擴充,打算將C Drive 資料放去2TB,因為我會洗機重裝windows,洗機前將資料過去2TB backup,之後在1TB(c drive)度重裝windows,剛好windows係咪唔會影響2TB D野?因為原先已經格式化左,新windows直接認到?因為D資料好重要
剛剛去黃金,1140$ 買左WD 2TB sn850x連散熱,新手宜家安裝緊
想問下插左入去之後點格式化?選MBR定GPT?
之後格式係咪選NTFS?

因為之前砌機只買左1TB,所以宜家買左2TB擴充,打算將C Drive 資料放去2TB,因為我會洗機重裝windows,洗機前將資料過去2TB backup,之後在1TB(c drive)度重裝windows,裝好新windows係咪唔會影響2TB D野?因為原先已經格式化左,新windows直接認到?因為D資料好重要
唔會用緊970evo plus 2tb做緊
m.2無得用MBR
WINDOWS格式用NTFS
每隻m.2獨立格式化嘅話互相唔影響
如果驚嘅話
你可以BACKUP完拔走隻2TB先重裝WINDOWS去1TB度
收到
正禾,屌返隻先!
TOSHIBA BiCS4 96層3D TLC(800MT/s)
易出事?!
上網check 係 Micron 96L TLC
PS5用唔想煩就直接買原廠heatsink版
一般嚟講寫入data嗰陣先係發熱量最高嘅時候

唔係就試吓呢嚿
2tb 799
7300mb 抵到爆
我check 到都係
如果資料真係重要,咁應該最少都要有一兩個backup,唔應該只係得一個copy。
已買 799
7300 w/ heat sink

同埋唔係96layer 係192
176layer 先岩
巴打是咪五年保養
yes
ROG STRIX G15 2021 版

想買2TB裝GAME擺相 買邊個好D??

救教 三叔定WD?
三叔會0e
0e?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞