腦場2TB SSD 跌到去$899 (3)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
#55 講咗咩事 自行判斷
https://www.amazon.com/Nextorage-Internal-Expansion-NEM-PA2TB-SYM/dp/B09RN23L75
各位點睇呢隻?定香港直接買Viper VP4300算?
u.2 都幾麻煩,sata 又唔岩
nvme 又插唔到,要浪費條pcie 轉u.2
有m2轉u2都唔算話好貴
U2同M2都係行PCIE X4
NVME係個協議something like that

呢啲企業盤要煩散熱至真,痴散熱片加風扇
不過企業向相對家用向較為耐高溫

仲有pcb上面啲掉電保護電容
當年sata年代有電容嘅家用向ssd好多人吹奏
例如adata sp920銀色殼版
依家香港行貨最抵玩係咪p44 pro
睇review係p41 platinum同款換名?
Intel 730
傳言話 SSD用果種電容 家用機嘅使用方式成日開關反覆充電放電
反而損害電容壽命 唔知真唔真
s70 blade 2Tb _799
想狗衝
遲d會再平,唔急可以等下
我仲有1.2tb未用
會忍住
年半前799只夠買a2000 呢d 低階 gen3 1tb

等等黨
Cap design出嚟就係charge同discharge
我唸佢哋嘅意思係 嗰種電容只係用嚟做斷電保護 防止寫入嗰陣突然斷電造成資料遺失
反覆充電放電 即係開機關機 損耗壽命比較快
但因為server會長開 所以用喺企業ssd冇所謂
大概係果隻電容唔襟用 除非長開?
唔識
想請教 sn850x 1tb, p5 plus 1tb定s70 blade 2tb做系統碟比較好
見s70 blade做緊特價幾吸引
而家個隻intel 730 240gb用左八年
底板都大把cap啦
日日開關都未爆
好既話就一定係WD sn850x
p5 plus 同WD一樣係原廠,但上個post 有行內巴打話Micron 反而係垃圾NAND 自己用,靚NAND 賣俾人,而且Micron 粒主控麻麻地
S70 就No data ,NAND 混料,主控又係支那野
一般cap 無論係固態cap 定電解cap 不嬲都好襟
NAND 既 cap 會損耗係因為次次寫入都要高電壓隊爆絕緣層先,隊得多絕緣層收皮就會漏電
呢隻用緊黎放game, 幾好
一分錢一分貨,8百蚊2 tb gen 4.0 高速 dram, 預咗國產野
其實依加國產ssd係咪幾抵玩
我見2tb先6百幾港紙
拎黎放game 應該無咩問題?
呢1年ram同ssd跌左近一半價錢
WT200 係咪台灣製? 搵唔1到係咪TLC 同無咩資料,見佢5年保

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞