腦場2TB SSD 跌到去$899 (3)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
我就係冇咁多 m2 位但唔想買 2.5
始終nvme ssd價格急瀉都係一年內嘅事
多得啲ssd價格急瀉啲廠先有開始推嘅理由
要啲時間普及, 相信會有越嚟越多nvme nas出現

唔知會唔會做平民款
可能有唔少人唔介意出多少少錢全ssd
但只係純粹想組個又細又靜嘅nas, 唔係求速度

不過要多nvme slot本身又係一件好貴嘅事嚟
多nvme slot即係要夠多pcie lanes
全部做x1算都要搵粒plx拆又係貴
單機價計,12bay唔算貴啦
sata ssd 1tb 邊隻抵用,純粹用嚟裝game
thx
底板用緊pcie 3 咁係咪揀返750
Samsung 980 Pro 仲有冇咩問題
有冇非支推介
屌 adata m.2 240GB 換p44 pro 開機都快咗
同埋一登入可以即開chrome 以前要lag 1 lag
舊嘢點同gen4 p44 pro 比
無budget限制既話solidigm p44 pro,唯一缺點比其他brand ssd熱,適合Desktop多過Notebook
同1000蚊2tb果堆比呢?
嗰堆就 sn850x 啦,都係 top model
係咪可以自己RMA?
明明涼過Samsung
P44 pro係特別發熱量高

其實三叔D ssd一向都偏熱
想請教下 我底板PCIe 3.0 想換隻2tb ssd 揀sn850x 會唔會好on9 定係sn350 算
買sn850x 2tb $999
sn350 2tb QLC $598
但想問 850x 770 350 係PCIe 3.0 下 係咪速度都係一樣 因為Pcie 3.0 limitation
770無dram
依家買850x 2tb $999 用落gen3 gen4到都係最最抵
差果幾百買999 850x 2tb
第時換機就可以了用盡7000mbps

咁sn850x應該叫乜
350 係QLC
用曬SLC cache 之後仲慢過HDD
想問巴打點解呢隻咁平

KINGSMAN KE680 M.2 PCIE GEN4X4 2TB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞