父母係大學生既人究竟係點生活?

728 回覆
1004 Like 20 Dislike
關你撚事咩
你獨裁全世界得你一個可以比意見咩 傻西
你食屎啦,最大鑊就係咩都要搵「絕對」,邊有野係絕對?無人嘅人生係可以一樣嘅,而且人人追求嘅野都唔同,所以我地唔可以將自己認為岩嘅野,就套落人地到。
只有一樣野係岩,就係自由搵一樣令自己開心嘅生活方式,而不論貧或貴的。
拍戲咁喎
唔需要內疚
因為一部份 係父母親比唔到兒女成長時需要既無條件既愛而造成
所以你會有缺失感

直到而家佢地都將佢地果套硬塞落你度 批評你
係壓倒你既最後一根稻草

好在你而家自立左 有支持你的男友同貓貓
同佢地保持距離係有助你走出黎
唔好向佢地說話太上心
雖然話係父母 但無必要聽對自己造成傷害既說話既

加油
窮天生天養會變三五成群
我最多都係叫佢堅強啲睇開啲好多野都唔係大問題
我逼左佢做咩?
tier3 有錢高學歷父母 對下一代唔好
tier4 冇錢低學歷父母 對下一代唔好
巴打應該係後者
咁又唔係既
不過學歷高啲個個突然死左剩低個個對我又好差
但我大個後又對返我好比較複雜
又窮又對你差
最攞命
個"父母"宜家幾多歲先。
年代唔同,好難比較喎
人地咪話而家同男朋友搬出去住
有份工養得掂自己 屋企又有隻貓
仲感恩而家生活好幸福
睇得出佢好努力改變佢生活喎
識人做醫生
佢老豆都係醫生
咁我都祝福佢往後會更幸福既
只係睇到呢個post啲人講返舊時見到忍唔住屌多左兩句…
2,3層樓收租都未賺盡....
要2,300層?

追呢個thread 都見到一大浸酸味
Sen辛苦啲
仲養唔養細路或者寵物
佢生兩個女,會唔會嘈生晒話無生到仔?
我地係到互屌話人地童年點點點睇法點點點
其實最慘真係Sen完全無得控制由出世就決定左變到咁慘
比d同理心, 人地講到明係有情緒病
情緒病就係事主知自己有病, 但控制唔到點去諗去做, 會比情緒主導左自己
控制到就唔係病啦, 你同笑緊個disable 唔識企起身行冇分別
人地唔堅強就唔會離開自己原生家庭搬出去

上面巴打都highlight晒你d重點
你睇番紅字, 同怨自己唔係李嘉誠個仔有咩分別
可能你唔知自己內心係咁諗
或者你控制慾好強, 覺得自己overcome 到某d 難題, 點解人地會做唔到
做你小朋友都應該好慘, 唔跟住你個套去做, 應該屌到仆街
我後面都有諗返我咁樣有啲衰

我細個都有啲野好唔開心不過克服左其實我都明白既 哎 家家有本難念的經

算了我敗退 祝福佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞