父母係大學生既人究竟係點生活?

728 回覆
1005 Like 20 Dislike
你老豆係咪好恨生仔果啲人?
9成後生都係死毒撚,先會咁專注讀到博士
我後面叫佢睇開同認清事實

佢係唔睇開先要屌醒佢架啦
上網都唔講真話仲就住黎哄咩幾多歲呀
我細個慘係我個人意外無咩好講
佢真係唔珍惜見到咁我都係想屌醒佢
唔係個個人都要老馮包容佢既情緒
咁樣係唔撚會長大
我靠自己努力而家係外國活得好好啦有咩好酸
我當然都想細個唔咁慘啦但我控制唔到突然家道中落
佢係可以控制到但自己唔選擇堅強真係無計
你味一直咁樣見人慘就懶係大愛講兩句好說話咪覺得自己好偉大囉
對佢無幫助喎
唔點醒佢佢一世都走唔出架喎
後面睇到佢細講先發現佢老豆好威權同控制狂加佢好反叛先變左咁樣
有d初中9流流嘅同學
高中已經發力讀書啦
你中學咁大個人仲要人鞭你先識讀書?
廢既去到外國都係廢
唔好賴
你睇嘢太膚淺 有錢人家係有自己嘅first world problem
父母高學歷搵到錢畀到小朋友資源唔代表識parenting 後者係重要好多
如果父母parenting style係以批評同貶低自己小朋友為主 開口埋口「當年我都得 點解你唔得」
喺咁嘅家庭出嚟嘅人係多數好自悲同唔識表達自己
就算依個小朋友遺傳咗父母嘅優良資質都唔會發揮得到

同埋你用上帝視覺去評佢由細到大嘅decision係好唔合理
小朋友細細個冇階級觀念可言
係唔會有awareness:知自己屋企資源比人好 所以我要努力啲讀書啦
結果你成績同興趣如何?持唔持續到落去?
呢個世界有幾多人滿足到自己子女叫做識做父母你做仔女幾多年= 佢地做左幾多年父母

揾得錢黎就自然無時間

share自己人生經驗又叫迫,係迫到就唔會咁啦

又有得靠屋企讀埋大學,一grad就離開屋企, 屋企人又無阻佢

不過總有人會覺得自己係最不幸
好多得把口想做無害到人咪試下囉

我啲長輩都係咁講結果最後都係默認左
真係貧窮限制想像
叫抑鬱病人開心啲同叫個跛嘅人起身行吓咪得有咩分別
我無賴喎
我係細個雙親突然死左一個對我個幾年人生影響好大
老豆double master
不過成日要ot
星期六日會出去玩/學野
一年去一兩次旅行
不過佢走左了
咁呢個我都認同既
所以後面都係叫佢睇開啲為主
我覺得心態問題都好緊要啦
始終唔係個個咁易堅強到
細個無陪伴
一見親就說教講你不是囉
知少少心理學都知呢啲大個人格一定出事
其實一個人幸唔幸福,錢當然係好重要,但更重要嘅,係家人對你嘅愛,一個係被愛嘅環境中長大嘅人,先更容易明白愛同幸福。位絲打明顯最欠缺嘅就係愛。而上面果條柒頭都明顯人生係無愛,佢只能以搵錢去維持佢嘅生活。佢呢啲柒頭,祝佢成世個內心都咁陰暗同無下一代。

我呢啲窮撚睇完真係屌一聲
中學揀科又要自己諗
大學揀科又係
搵工又係
買樓點樣買?有咩要留意準備?無人買過!所以又係自己搵
揸車又係!全家人無人有車(牌都無)!又係自己研究
間唔中對份form 叫你幫手申請乜乜津貼
Down 個app call taxi 可以慳20蚊又話好少用(其實係唔識怕煩)唔整啦!平時買送行幾個字就係為幾蚊

基本上由細到大就係自己摸索個社會點運作(淨係摸緊自己見到個浸)底果浸我諗我呢世都唔會知

睇樓上啲人「呻」我真係交換啦好嘛
睇佢段字似真係有情緒病
(ps無睇哂太長)
家家有本難唸的經
無論咩出身都有自己嘅問題
所謂幸福家庭香港嚟講應該得1-2%係
至少我身邊識嘅人都係大約呢個rate

最緊要知道自己接落嚟點行
遠離啲負能量
咁耐以來你都飽受左好多
與其埋怨不如諗下點重新出發
有需要就病向淺中醫

加油啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞