父母係大學生既人究竟係點生活?

728 回覆
1004 Like 20 Dislike
其實都已經無咩bias但真係hea住做,唔做又可以返去靠屋企咁樣

比人話兩句就話唔做

90/00 後愈黎愈多呢d人
北京大學畢業,日日反共
想問下你父母既思考模式有冇咩專門方法去學?覺得幾勁
我有個表哥就係咁 由細到大都plan好曬 父母管得好嚴 有個timetable要嚴格執行 但係資源好充足屋企有錢咩都唔憂 最後當然順利考到大學 但grad咗幾年就開始迷茫 然後辭職喺屋企做咗3年廢青 依家3張嘢仍然失業緊

其實真係每家都有本難念的經
好慘
hea唔緊要但變左崇尚hea同合理脆弱同無抗壓力, 咩都賴左人先, 屋企照顧得好又有得屌 照顧得唔好又屌

永遠責任唔係自己到
一出世就入u
認錯人
唔計有錢比佢讀書 比錢佢補習 幫佢寫ref letter
剩係講老豆老母識教佢已經贏哂啦
識唔識教仔同學歷無關,好多人高學歴但唔識做人,唔好講話生仔。但高學歴通常人工高,錢解決到唔少問題呢個又真。
有錢先有資格追尋理想你好好彩
眼界闊真係好唔同

細個啲名校同學年年都有人會去外國讀書
但係我呢啲窮撚出身,完全冇諗過自己會有機會,覺得一定唔會有錢讀,又唔係勁到有獎學金。唔想好似要屈老豆老母洗錢送我走咁
老竇老母成日將我哋同其他人比較,阿邊個個仔送咗去外國讀書好叻呀而家
大個先知其實屋企係有錢送我哋去讀書,佢哋冇乜學歷但係靠當年經濟起飛靠對手都搵到啲錢
但係佢哋本身都冇呢個信心同眼光,完全放任我哋自己嚟

同學入面我應該算係最窮嗰個。好彩都有唔嫌棄我嘅同學。去到佢屋企,爸爸媽媽都係專業人士,政府嗰種。第一次感受到原來有咁嘅爸媽會係咁
上佢屋企食飯好緊張
我試過同阿媽鬧交,輾轉俾auntie知道,我再去佢屋企玩時,auntie好溫柔咁用媽媽嘅身份同我講其實做父母咁擔心係咁咁咁
好講道理
嗰個畫面我記到今日
我會諗,如果我阿爸阿媽係咁,至少係講道理先。咁我嘅成長會係點樣?

佢哋仔女都係好順理成章地變成專業人士
唔係同爸爸媽媽同行,但係都可以有相近嘅諗法,有人一路做mentor, 同自己on99盲摸已經爭好遠

唔係怪父母,我都有責任。只係望返轉頭更加印證贏在起跑線即係點
然後喺搞掂自己之前,我唔會生仔,唔想害咗佢
個問題唔係單純「說教形式」
係當中嘅neglect
呢樣嘢,每個屋企都有獨特嘅問題
po主有呢個咁大嘅反應,一定係有好難受嘅童年

有時可能屋企越有錢係可以越嚴重
係,你將所有物質俾咗我
但係一個小朋友最本能需要嘅被擁抱,如果感受唔到,可以影響一世
明明我有父母,有飽飯有物質,但我感受唔到我有「家」

我自己同屋企人關係未去到呢個最差嘅階段
我理解佢哋無學識,又要搵食
但係,童年嘅被忽略,係嚴重影響我整個自我形象
我呢前半生嘅功課應該就係學 be my own parent

幸運的人用童年治癒一生
不幸的人用一生治癒童年
唔係好事咩,有動力有上進心
歴史嘢點證明啱定錯
secure attachment style
好嘅會繼承到
唔好嘅,大個咗會吸引返同樣有問題attachment嘅人,生仔就
識有人老母早死
老豆係教畜
淨係識不斷強加自己既期望落個仔度
個仔大個左就做左隱青日日打機
但其實個仔好撚聰明,但就因為咁變左隱青,又懦弱又怕事

不過後來佢同班fd 經歷左一 d 野,重拾番信心,仲溝埋女

本來大家都凳佢開心

屌你老未點知條友有日突然同我地講,其實係佢ff 出黎,佢根本無女

嬲撚到,最撚衰係佢老豆,搞到個仔咁撚樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞