父母係大學生既人究竟係點生活?

728 回覆
1005 Like 20 Dislike
見識會好唔同
你做你啲frd又有好開心嘅童年咩
利申 屋企又窮又廢 童年亦都過得同你一樣慘
唔好講父母啦⋯⋯
我細個時係我阿爺教我grammar
三十歲儲到一舊錢可以追理想已經好好
大把人成世勞勞碌碌唔知為咩
On9仔 因為人地係女 你唔係囉
女人放低擁有既野過新生活=好勇敢
男人做就係一手好牌玩爛晒 笑都笑唔撚切
出面大把post你睇

一句有情緒病控制唔到就大撚晒
你老鼠 你既情緒你都控制唔到 唔通我控制呀?
我夠情緒病啦 有冇人理下我呀
佢有旅行仲話慘
窮人果種係只有更慘
更加冇童年
因為無錢 邊撚度都唔準去 只可留屋企做一碌木
冇野食冇野玩
巴打都係個有自醒能力嘅人
咪話左環境係壓力大左,但同時呢個generation 有好多studies研究佢地係抗壓力低

好多generation Y to Z嘅研究都有講

雞還雞 蛋還蛋
我媽係碩士,阿爸係學士,佢2個係比較開放同願意接觸新事物,特別我阿爸,基本上科技、動漫、電影佢都好鐘意睇
佢地會好鼓勵我同我家姐去見識世界,唔好只係停留係返工。

但我覺得係好睇父母性格同價值觀,有啲高學歷嘅父母都係好傳統同好精英主義,我爸媽就好鼓勵我行自己條路,反而係我姨媽舅父佢地就係好傳統,我表姐表妹個個都係做醫生律師
可能你拎唔到老豆基因
講得好,你嘅最後睇法先係正確嘅人生,你老母果啲極端功利,唯利是圖嘅生活方式,絕對會害左下一代嘅心理健全成長。以後你有細路,都要比佢有個開心童年,要遠離你老母,唔好比佢影響到你對下一代嘅教育!
以前算係 因為開廠
佢個代全部都好似俾我呀爺掟曬出去讀書
佢就德國 佢啲大佬就好似日本美國加拿大都有
叫佢老豆去考DSE,教育局應該會肥佢
有冇話歧視個d
依家就話出去食鬼妹
佢個陣有冇畀鬼妹鬼佬搞
你係咪叫Dio
依個世界, 任何人冇錢都會俾人睇唔起
重點係, 俾邊一個睇你唔起
公屋冇錢, 係你一家人俾人地睇唔起
但你一家人唔會互相睇大家唔起

但你去到中產或以上, 睇你唔起既就係你老豆老母
你寫字慢D , 睇你唔起
你串字慢D, 睇你唔起
你鍾意睇動漫, 睇你唔起
你想讀engine, 睇你唔起
明你講咩,好多傻9追住你咬唔使理
佢如果做人獨立強硬D可以唔使咁辛苦,e.g. 唔理佢老豆同時死都唔搬出去住
哄下阿爸點都拎下source,好過自己打天下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞