父母係大學生既人究竟係點生活?

728 回覆
1004 Like 20 Dislike
就快2047
上古年代有英國會直過hkie(唔洗interview )嘅比例高好多,問十個現任RPE MCL嘅老細,有7個當年都係IMechE直過
咁係因為你比到backup佢

唔上唔落d中產,基本上你頭廿年唔coach佢,佢未來60 年就日日做連登仔上網屌鳩自己老母老豆
同埋RPE唔等於一定10萬
CIVIL依家大把人撈唔掂轉行IT
題外話

想問吓你哋一家人都係同firm?

有冇試過打對台?

定每個人都專注唔同範疇?
佢講過自己同老豆同一間
朋友老豆係好高級嘅公務員 老母係醫生
佢阿爺已經Kong u畢業生

老母st Paul co-Ed grad
老豆華仁
成家都係Cls
佢阿哥又醫生
細佬係精算
佢本人gbus
佢成家都勁nice 好好人 feel到唔係假惺惺 係真心對人好
我朋友都好好人,講嘢斯文有禮貌有邏輯又有良心
相反色一個老竇老母只係普通地區英中畢業,串到仆街成日講自己幾撚勁 開口埋口就係睇唔起人
笑而不語
講到it 好易咁
接觸過佢個名果d 人
果班old money 好難相處
人地高材生識謙虛

愈冇料愈要show off

好似蔡天鳳老母暴發户一樣,吹到自己有錢人
賭一次輸50萬都好閒
絲打都係st paul coed ?

呢間神校出好多勁人,一年都有20個讀醫dse年代係勁過queen college
試下用家長角度回覆

我同老婆係屋企第一代大學生,
草根出身,而家叫做大家都有個專業資格。

個仔讀緊so called 名幼N班,
無特別催谷,想行自由路線。
同老婆心態上都係將來俾佢試多啲唔同嘅野。
不論學術定個人興趣都唔想迫佢(個衰仔性格都唔迫得)。
諗住慳啲洗都俾佢讀國際學校。大個走定留都係俾返佢自己諗。

如果佢第時有興趣就會盡量俾資源佢發展。
因為同老婆有共識,要培養佢知道佢將來有將來自己人生「父母唔會照顧你一世,我哋亦唔會要求你有咩經濟回報,大家各自搞掂自己」
唔想因為讀書/興趣班呢啲野搞到家嘈屋閉或者搞到小朋友唔鐘意個屋企。
你識諗就會自己搵方向,我作為爸爸提供就係資源同分析,決定想盡量俾個仔自己做。

但同時間都會好矛盾,同班好多同學仔父母都係專業人士。有同學仔醫生世家,N班已經學緊人體器官英文。
可能呢個就係家庭之間級數嘅分別。
同學仔父母大部都會好催谷個仔/女,我都會驚個仔第時怨自己唔催谷/哉培得唔夠。

Sorry for 1999
佢老豆老母
高材生真心係我識過最好嘅人
我係細過佢嘅,佢成日都鼓勵我
之前遇到啲挫折好唔開心 佢真心鼓勵我 又俾啲意見我 佢啲意見真係有用

仲同我講話佢自己都好廢叫我俾心機(心諗咩料
佢從來都唔會踩低人
我梗係唔係
我朋友佢屋企人係啫
連登第n 屆批鬥父母大會開始
齊昕嘅母親
衰啲咁講
仔女智力係媽媽影響得大啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞