父母係大學生既人究竟係點生活?

728 回覆
1005 Like 20 Dislike
好羨慕
真 我普通家庭 屋企人對我幾好但學歷普通對我都冇咩expectation
係由細到大自己個圈子同自己接觸嘅事物好感受到自己唔想俾人睇死 低人一等 所以最後入左一大 但如果老豆老母都嚴啲對我有期望或者高學歷啲會對我講經 我諗我會行少好多冤枉路同埋可能有更高嘅成就 係u到身邊有唔少例子屋企人係乜乜世家 對佢地高期望 就算就算冇期望 但佢地自己都識開竅知有咁嘅資源理應要做到咩成果 所以好多人唔係讀書叻就運動叻 一係兩樣都叻 仲未計社交能力都高好多
雖然係咁講 我都知自己其實好過好多人 只係有時覺得有啲位其實係已經輸左係細個嘅栽培到 到大個點都追唔返所以先會諗如果自己有一樣嘅栽培我好多方面都可以叻好多
佢哋會天生天養
You got the point
希望你往日會過得好啲都
或者你童年無人提點你
你將來可以提點多啲仔女唔好令佢地大個左有返好似我地咁樣既遺憾

愛更要多付點負責任在不同的方面
一鳩樣
父母同對上一代都係做藍領無學識無見識
當年讀到u已經係全家族第一個大學本科生
成家人歡天喜地以為攪撚掂包括我自己

如果父母當年提我讀社科無撚用
講多少少國際情勢
勞工通場變遷
或者等我見多d呢個世界有咩職業開眼界
我就唔會咁on99

Anyway事已至此我無怪我父母呢點
佢地盡左最大既努力去培養我
不過如果父母都係大學生
仲要重點唔係柒讀先讀到大學而係真係smart既
我諗我人生條路未必會好左
但肯定寬左
屋企人好free
細個都係有各種興趣班同補習班
但如果我唔想去 佢哋唔會迫我去
從來唔會迫我讀書 讀書全靠自律
可能佢哋都知讀書係冇得迫
幾好 無憂無慮
兩個都讀spcc
高層個班 攞緊70-130k人工喎
你好幸福
其實唔理關係,兩老搵到錢唔洗比家用
已經贏左好多
描述形容得好貼切
咁呢啲唔使講啦,正一垃圾敗類害死自己啲仔女
工程老闆,點睇?
係慘,做份未必你想做嘅工作,但你跟到佢地嘅要求已經好好,而家人大咗,工餘時咪發掘自己有興趣嘅嘢做,做得律師,出到嚟見到咩人都唔會俾人睇低先啦
呢啲衰啲講句你就係唔抵得
你都幾痴線
成長環境好唔代表唔會有童年陰影
更何況佢講明有情緒病
心態唔係佢控制到
有錢就冇煩惱就唔會咁多豪宅跳樓案啦
窮唔緊要,但你眼中淨係得錢
完全唔識體諒人又冇同理心就好撚可悲

如果非洲人話香港人有飽飯食已經好幸福
屌香港人唔珍惜仲追求民主自由玩鳩自己
唔係錯但難聽過粗口囉
朋友父母都係警隊高層
而佢同佢太太都將會日後做警隊高層.......
好撚大浸酸味 同埋你絕對係生仔要考牌既人
你呢段字裡行間中睇得出你缺乏同理心
同事主父親都係咁失敗
父母年輕時已經識得規劃未來
求學時期開始自學,唔洗老師教
我就ON99咁日日HEA
書到考試先黎讀
大個左仍然問做人點解咁辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞