父母係大學生既人究竟係點生活?

728 回覆
1004 Like 20 Dislike

不過正常係腦似呀媽

所以好多人話富不過三代,因為有錢就溝靚女明星, 好多時得個樣
邊個?
富三代derek chung 媽媽係例外樣都冇
明呀 但係連登講谷就會比人屌足咁多頁教下仔都話係無愛唔識教

你比我寧願頭廿年比老豆老母谷, 好過成世人脫離左屋企學校後過得咁辛苦
不過慘在自律都好靠童年建立返嚟
大咗要追番唔係唔得,但錯失咗就係錯失咗
有興趣可以google下Childhood emotional neglect
感覺我哋呢一代唔多唔少都中小小
可能我窮人出身啦
我見到佢打一大段野,第一反應就係嬲
係我地公屋世界,冇錢就係比人睇唔起,就係垃圾
我由中學開始已經要不斷上游
佢篇野其實在我呢d 窮人角度看來係幾難睇下
一黎我覺得唔公平 二黎佢對辛苦一無所知
想講吓自己
父母都係大學畢業

我媽中大中文系 依家係中學老師 算係高層
我老竇就係城大會計系 不過做會計師冇幾耐後因工作壓力太大而辭職退休 依家係留喺屋企得閒投吓資 都辭咗20年了

我屋企住千四尺望海 而父母都對我好好 除咗細個有迫我學琴學到八級外 喺課業上或喺其他範疇佢地都唔會迫

不過我細個就對自己好高要求 讀書好大壓力 喺外國讀讀吓大學專科就有強迫症讀唔到落去要quit

父母一直都對我好好叫我唔一定要讀大學 搵到自己鍾意嘅野做 返吓工就得 但係我好想喺香港讀職業治療 諗住由asso讀起 但係其實因為強迫症我睇文字會成日反反覆覆咁睇 但係我又好想讀

雖然知篇野好長好煩 但係想請問吓大家意見 我報咗asso 應唔應該今年讀好 thank youuu
盡情blame個社會
係個社會設計容不下neurodiverse的人
自閉織網捕魚耕田做工廠機械其實好撚fit
我覺得好睇讀咩科 讀醫生律師同讀文科商科果啲差好遠
呢個時候你Blame the victim根本對件事無幫助
甚至可以話係傷口上灑鹽

個絲打係心智未完全建立既成長期 都不時被父母批評到體無完膚
試問一個細路點樣承受 點樣唔會留低傷痕
絲打因而產生厭惡同憤怒等情緒 卻又因為對違抗給予自己衣食既父母有罪惡感而發展成內疚
呢d複雜既情緒令絲打內心掙扎 產生焦慮同抑鬱係順理成章 而唔係睇唔開

明明雙方之間問題已經出現 你話大環境都係咁去合理化件事只算係掩耳盜鈴
唔係, 只係想強調工程已經夕陽行業
外國讀會唔會好d呀
幾時有blame. the victim

咪講左佢係有病

你有病就大哂架啦
我唔慣外國 想喺香港讀返 不過如果我去外國讀 我爸媽都會跟過嚟嘅 都幾好
我覺得你已經做的好好。希望可以借我的詳細解釋,盡力表達對你的支持。唔介意可以抽時間望望。
(極度長文,慎慎慎入)

1. 未經人苦,莫勸人"善"。冇人有資格按自己生活所缺,就對你諸多批評。本po本質上係基於人只留意自身所缺,因而產生”如果...就好"的美好想象。再加上忽略自身經歷帶來的已有優勢,就變成相互羡慕。因此某d對你的批評其實唔合理,You tried your best。

2. 其實錢財同尊重對健康成長同樣重要。點解question你的人只覺得“有錢就得”,而唔係有埋尊重?(點解人要錢?係因爲想生活體面。因此,錢財的意義在於令人舒服。所以,尊重先於錢財。從而,有錢都要有尊重,更唔係有錢就得)。

3. 父母的教導會影響你的思想。佢地對你的影響唔僅係對你童年的高壓,更在於你的思想中陰魂不散。所以我希望對往日佢地的講法加以補充,從而嘗試幫你早d脫離陰影 (如若解釋欠佳,請見諒)。

3a. “我身邊同我差唔多背景嘅人都同父母關係好好
通常佢地都係好認同父母價值觀同埋願意跟父母嗰條路行”

如果父母給與尊重同溝通,自然關係好。關係好,認同感就會上升,認爲父母係協助自己的同伴,當然願意跟父母嗰條路行 (當然願意唔代表啱,因爲人總可以有自己嘗試)。可惜你父母唔係咁,自然結果唔同

3b. “阿爸就會逼我鬧我,我性格又硬頸...我自己都覺得自己好衰好冇用“

一樣米養百樣人,子女性格不盡同。首先你父母都未必係咁高壓的環境下成長,但對你咁要求,就係嚴人寬己,要鬧就先鬧自己。另外子女的理解力同識見一般不如父母,關係協調/調整者應多爲父母。所以,父母表達能力不足之下,應該先反省自己,而非訴諸謾駡。更非只有作爲成年人的高傲,卻又欠缺成年人的情商與表達能力。當然,佢地應該從來唔會鬧自己,所以佢地只係base on ”自己係啱“而非真 “我係成年人”的負責任角度進行表達,自然難有說服力,亦自然唔係你性格硬頸。 你的反彈(硬頸)其實係環境高壓的結果。將環境問題扭曲成你個人缺陷,係你父母係你思想中植入的其中一種陰魂。最後,不僅係環境迫害你,你都係思想上責備自己,繼而有輕生,自我價值底下的問題(甚至你係人際關係都可能會自我懷疑)。

3c. “我阿爸都話我條命係佢俾錢養起,我根本應該多謝都黎唔切,好食好住,我根本冇任何嘢可以埋怨,竟然仲唔聽佢講,所以我都好為自己嘅存在內疚”

同唔中意的人食山珍海味,唔見得比同中意的人食青菜白粥好。有時,同啱的人做事本身就係一種享受,其享受甚至更大於做d咩。唔係“好食好住”就大曬。而且子女唔係滿足父母欲望的器皿。何來“竟然仲唔聽佢講”?(竟然佢覺得咁都係要聽佢講)。日積月纍下,其實本身唔係”你為自己嘅存在內疚”,而係你父母咁想控制你,想你咁唸(變相洗腦)。有時,你咁唸到,只係因爲有人想令你咁唸

3d. “我又由細到大性格孤僻,學校冇咩朋友,覺得好孤獨,全家人都覺得係我做錯,但我又唔知點解改唔到,所以我小學已經想自殺,覺得呢個係唯一有道德嘅嘢”

首先,父母本應係最親密的關係。但可惜你呢段關係被父母搞得好差。你自然易同他人保持距離,以保護自己。加上同你父母的矛盾都應該佔你好大思緒,所以亦都難有心思同心力去識新朋友。 而且,即使你孤僻都好,人有内外向之分,人亦以群分。本身孤僻冇對錯,但預設要social就一定係

“但我又唔知點解改唔到”都正正反映你遇到的問題已經遠超與你童年能力可以解決。

3e. “所以你係講得啱,我係冇嘢好埋怨,我亦都冇埋怨啲咩,因為我知道我已經好幸福,明明一手好牌俾我玩到爛曬….都係因為我廢我又性格唔好,有時都係覺得唔死都冇用“

唔一定你腦入面自動浮現的唸法,就代表你。“所以你係講得啱,我係冇嘢好埋怨” 呢類對批評苛責的屈服,其實係你父母搞出的陰影。所以你會發現“我係冇嘢好埋怨...又性格唔好。”呢個所謂”你的唸法”亦正正同你父母昔日强加的講法一樣。最重要的係,人總有權利去定義自己的幸福。我亦無權去judje你個家庭係咪“一手好牌”,但至少我相信堅持到今日,“你的堅持”就係最好的牌。相信你一直好努力咁找尋你的幸福。

3f. “唉我都唔知打一大段嘢上嚟做咩,諗起呢啲嘢我又好冇用咁不停喊,我每次喊就諗起阿爸話我冇用話我係失敗者,我又真係駁唔到”

點解你要打咁長,係因爲即使屋企人唔夠重視你,至少你都care你自己的感受。所以你會去表達,去抒發。希望被理解係冇錯,係人就會有感受,相信亦係你照顧同表達自己的方式。因此,我相信即使你一路委屈,亦一路堅持,使自己的愛陪伴自己。 失敗者亦唔係你,係你父母。製造異常環境卻要求所謂”正常表現”,本身就唔正常,更係對你的一種苛刻。一直以黎,委屈你了

4. 最後,希望你冇因爲世間的苛刻而忘記溫柔,更將一份溫柔同對你父母的包容留比自己,共勉之
但又唔係個個識多謝父母

不過做人父母就係咁
有牌既話唔一定正苦工先舒服
邊科咁柒
其實讀OT好睇實習,你得唔得架

屋企有錢又support就無問題啦

asso讀起都要5年

唔知你強迫症到點,但呢科成日要同人接觸, 你又得唔得
有錢 比父母壓榨晒其他可能性 無自己空間成長都無用
變左父母既傀儡會過得開心嗎

另外你睇人篇文借題發揮 發窮惡為咩
雖然我都係公屋出身,知道無錢係萬萬不能
但錢同地位都唔代表咩
呢個世界好多拜金主義者 你有錢係會痴埋你度
但你一無錢 對佢地就無利用價值就會離開你
唔好咁膚淺以為有錢同地位就一定幸福唔辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞