父母係大學生既人究竟係點生活?

728 回覆
1005 Like 20 Dislike
其實近呢廿幾三十年都係講緊抗壓力

但永遠你呢班人就講緊係社會嘅錯

就算係社會環境大壓力左, 同時呢班人係少左抗壓力,兩個都係現實黎
等如pain level好個人一樣

你嘅10 級痛同隔離條友可以差幾十倍

我係話佢係錯, 佢係有病無得控制, overcome唔到就overcome唔到

我只係話客觀黎講60-80 後華人父母都係呢種模式

你做人子女5年。 你父母都係得5 年經驗做人父母, 大家都係學習模仿緊, 就算有咁多教育學家, 到今時今日都無人講到究竟點先最好, 因為人本身就complicated

有人覺得父母高學歷會說教所以自己會識比壓力自己進步

亦有人同一情況但佢根本唔想聽覺得好辛苦仲有情緒病

同一情況outcome已經唔同, 但係咪父母嘅錯? 根本無人judge到
我大個會諗,既然呢種attachment style會pass down
咁我老豆老母細個都應該係被passed down先會咁
唔好諗對錯,無得計,諗對錯計到底就變削骨還父了,對自己都係太大嘅精神壓力
同埋一講對錯就好似要其他人「還」咁

你話無人judge到係咪父母錯
咁同理,子非魚,我哋如何單睇佢留言就judge佢錯?

我傾向相信情緒病並不是好似傷風感冒咁係可以獨立出嚟係呢個人嘅無原因「個腦病咗」
既然唔係blame佢父母錯,而係佢overcome唔到都好難一句話「佢承受唔到」而由佢自己一個完全嘅責任,兩邊都係victim
發生情緒病呢件事,個原因係糾纏不清
之後點樣面對情緒病、去過自己嘅生活,就係自己嘅課題
呢個過程佢都仍然會帶住上一代passed down落嚟嘅嘢
你估個個好似上連登嗌辛苦嗰班fg 咩,擴闊下眼界,其實工程都幾多人揾好多
睇左hkie話平均salary幾多未?
阿媽,北大;阿爸,中學學歷
我,大學讀唔成,阿蘇仔
我咪話無話佢錯咪話佢係有病先會咁

一講情緒病係而家個社會就大哂根本唔會有人再同你討論落去
你老豆都應該可以輕鬆送層樓俾你啦
9 成華人父母都係咁

佢睇唔開係病

但唔可以話一定出事

等如pain level好個人一樣

你嘅10 級痛同隔離條友可以差幾十倍

我係話佢係錯, 佢係有病無得控制, overcome唔到就overcome唔到

我只係話客觀黎講60-80 後華人父母都係呢種模式

你做人子女5年。 你父母都係得5 年經驗做人父母, 大家都係學習模仿緊, 就算有咁多教育學家, 到今時今日都無人講到究竟點先最好, 因為人本身就complicated

有人覺得父母高學歷會說教所以自己會識比壓力自己進步

亦有人同一情況但佢根本唔想聽覺得好辛苦仲有情緒病

同一情況outcome已經唔同, 但係咪父母嘅錯? 根本無人judge到

我咪話無話佢錯咪話佢係有病先會咁

一講情緒病係而家個社會就大哂根本唔會有人再同你討論落去

跟你說法,人人都係咁過,得佢睇唔開,得佢有事,唔係佢問題(錯),係邊個問題(錯)?
因為你唔做律師同屋企人鬧交?
一個人有病, 傷風感冒係邊個錯
身子潺囉,冇聽過老豆老母講架咩?
你又話人睇唔開先會病
轉頭又話傷風感冒係冇原因咁
好難捉摸喎
我係話佢病所以睇唔開

正常人遇到壓力有好多唔同方法去tackle
可以反抗 可以ignore

佢有病咪做唔到

定係而家有病係連acknowledge佢有病都係criticize緊佢

而家係你有病定佢有病
好大犧牲,一去到第個地方要重新黎過,講緊係你屋企人同你自己嘅累積

大律師呢行我覺得最大癲係成班好勁嘅人係度爭
永生於公屋…
正正常常家庭關係唔會培養到連登仔出黎

呢一代n 班小朋友父母有讀過吓書,好多都講到流利英文
lm
巴打讀psycho定社工
佩服喺連登有人會咁覆留言
我都窮同公屋仔,一睇層主篇野好正路仆街老豆迫到屋企啲細路仔跳樓

唔好代表曬窮加公屋仔

世界就係咁唔公平,你應該係比無錢就比人睇唔起影響,對屋企環境好過自己嘅人無咩同理心,唔理人地打咩,個屋企環境好過你就覺得人地啲問題唔係問題,同比人間紅字個巴打一樣
你都算好運Wor 一定要好好珍惜
我老豆老母低學歷+唔識教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞