父母係大學生既人究竟係點生活?

728 回覆
1005 Like 20 Dislike
衰啲講句,係小康之家都要生要死嘅人,放去貧窮家庭唔見得會有幾好
比人講到麻木左
我都係比個最合理既建議
身在福中不知福
抵跳
師兄好有心師兄一世平安

父母係咪人真係好影響一個人嘅一生,但我哋長大之後絕對有權力同有能力選擇自己嘅人生,每個人都係獨立嘅個體
無乜聽過
我老母剩係話佢以前好撚多鬼妹女朋友
其實唔好講咩錢
咁care咁在乎其他人睇法到最後都係自己辛苦,情緒病抑鬱個D,要自己睇開D,對得住自己就得
其實呢啲嘢都係 你睇我好我睇好我唔係覺得窮人就等如有好嘅童年 我只係覺得佢哋嘅童年係簡單快樂好多
可以成日去公園玩 可以放學同啲friend去七仔買撈麵
呢啲係我童年從來冇感受過嘅開心
好多self-love self-help 嘅書都會講類似嘅嘢,好多時有討厭自己嘅諗法都係父母講嘅說話內化左而留落來
有好多原因

細個個陣
參加比賽要人人有獎
跌落地下係打個地話個地衰

大個左就係社會學校隔離嘅問題

咁係咪基因突變
慢慢來,解決屋企留落嚟嘅陰影係好漫長,但唔洗逼自己急住解決,對自己好啲愛自己多啲先,有健康嘅身體同精神先可以行更遠嘅路
屋企兩個都係廢佬
由其老豆冇學歷冇知識,但一副自己叻曬既樣
阿媽都係低學歷
好辛苦好辛苦先讀到大學醫療專科
成個人生都要靠自己 希望快d畢業搬出去
男朋友都係讀緊專科
參加比賽要人人有獎
跌落地下係打個地話個地衰

呢班人應該仲讀緊中學未出社會to be honest
你受咩刺激覺得人人睇你/你屋企唔起

就算真係當有人咁得閒睇我唔起,關我咩事?又唔會影響到我

仲要第二段啲字好Kam ,所以全世界都睇大家唔起,利申唔係話無你所講嘅野存在
中國歷史係中國執政者話啱定錯
70/80 後父母係興呢種parenting, 啱啱好佢地班細路而家23/24 歲
咁高質都有ching是咪心理學家?
啲frd話羨慕我屋企啲人讀書叻 有文化又有錢 算人生贏家 但我覺得呢句說話好撚難聽

我都覺得你成篇文好撚難聽
大家窮人老豆老母日做夜做,讀書食飯都要靠自己,佢地都感受唔到家庭氣氛架啦,你呢啲撚樣唔知足
如果唔係你屋企上晒岸,你讀廢科會咁開心咩,如果你屋企係窮咪又上黎講好後悔讀乞食科,點解冇人幫你規劃人生要自己摸自己撞板
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞