父母係大學生既人究竟係點生活?

728 回覆
1005 Like 20 Dislike
Sorry 禁錯負評
諗諗下我都係唔夠體諒佢個時都好細個控制唔到自己諗法既
始終唔係個個咁堅強
不過都係想屌醒佢者
有時啲野換個角度去睇其實真係會有種豁然開朗既感覺
一直活係情緒入面只會成世耿耿於懷影響埋往後人生……
做左十幾廿年野, 大把呢d 上左位輕鬆又搵得多既人
如果係英國搵得多過香港, 人地就走左啦
唔通真係想同老婆仔女分隔開, 成日兩邊飛咩
樓上條友以為人地on9, 其實最傻仔係自己
笑話, 神科就賺錢架咩
做人有啲同理心好

佢老竇老母唔識教唔等於你識

你都係嗰啲叫抑鬱嘅病人唔好唔開心之流嚟

唔好覺得自己睇咩都係啱

你諗吓住喺個唔係屋企嘅屋企咁多年,有幾多人頂得順
識教都唔一定受教
類似自戀型人格咁
心態係由細shape到大 佢由細被人屌到大 唔會因為你再屌佢而自信返睇得開
所以你因為窮天生天養其實都有佢嘅好
就係你有個自由去錯下學下嘢 自然心態會比佢強大
that's why你係唔會明白佢由細到大咩都畀爸媽管同批評變到今時今日你眼中嘅「太弱睇唔開」
最大心理陰影果個係你,最多埋怨果個都係你。
你有幾慘無人想知,淨係唔想見到你條淨柒頭多將你嘅心理陰影同你所認為「正常」,「識諗」嘅想法去套落人地到。
你呢啲人先極度討人厭,你最好成世都生活係你嘅陰影入面,同唔該你收皮,咪係到教訓人地應該點做人同點想法。
人哋話重新開始姐你冷靜啲
諗過道理真係係自己個邊既咪照做唔洗驚佢地
我都有啲親戚叫我返大灣區我一律屌柒佢地
成年人啦唔洗咁介懷啲長輩既情緒勒索
佢錯咪照同佢講道理罵返佢轉頭
我平時都係咁 大家都係人憑咩你老啲就岩晒
過多10年20年你都變老一輩啦
唔做廢老由我地年輕開始改變
佢咪就係被貧窮限制咗佢思維
咩都剩係識講「我我我」
利申:公屋大
埋單季節
玩女人自然好精力
畢是定理
佢個心理病得好重,應該由細到大都係無被愛果啲柒頭
咁我又無屌柒仲成日唱好蛆國
成日問佢地幾時一齊上去食淡水魚sashimi
你就煩
樣似老豆
讀書似老母
咁都岩既
我比常人堅強都係由我細個屋企人無啦啦死左生活跌落地獄開始
的確唔可能要求人地要好似我咁睇得開始終人生經歷唔同 哎
是但啦
我都有唔岩地方
但你地個套都唔係絕對正確
tier1 有錢高學歷父母 對下一代好
tier2 冇錢低學歷父母 對下一代好
tier3 有錢高學歷父母 對下一代唔好
tier4 冇錢低學歷父母 對下一代唔好
小結: 對下一代好比起 有冇錢有冇學歷更加重要
收皮啦,柒頭

但佢性格好似好好,又幾正向睇得開,起碼同佢一齊應該係令人舒服。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞