父母係大學生既人究竟係點生活?

728 回覆
1005 Like 20 Dislike
女朋友父母都u grad
自己就外國野雞大學u grad
好大壓力
窮唔係冇同理心嘅藉口
可能露宿者眼中你有公屋住咁幸福仲要呻你都好無知
唔應該俾窮限制人品,學吓換位思考啦
你睇我好我睇你好啫
完全同意, 我都公屋窮L出身, 窮到連$1零用錢都未收過
可能我有d 專長, 好多時大家都有求於我, 唔覺得冇錢就比人睇唔起
唔通有錢就溝到女, 有朋友, 有健康?!

佢未經歷過on9 屋企人, 所以唔明
窮L上游係辛苦, 但點對抗on9屋企人制抓都係另一種辛苦
窮L都可以讀書打工炒股向上流, 但屋企人係一世冇得變, 有on9屋企人真係好慘

我細個做/唔做任何事, 錯嗰個都係我, 永遠比人屌到飛起
我都好懷疑人生, 覺得我係呢個世上存在就係錯, 有好多次想死既諗頭
慶幸自己on9到太睇得開, 先冇做傻事同冇心理病
老豆老母都係master 一個engineer 一個文科

佢哋唔會迫我讀書 不過真係自己會畀壓力自己
係 但係我嘅志願係想做職業治療 所以應該會由asso讀起 多謝你先
仲邊會等無3322早兩年去美國讀輕鬆考試
Exactly. 就好似隻game出咗第一個玩咁,全部嘢都要自己試。雖然我都好愛我父母,但好似佢地先係我仔女咁,要湊返轉頭。
想學你呢種思考mindset
想知有咩書可以睇
識自己去厠所
小弟就唔係
說教式育兒頭10年都維持唔到
唔做就係唔撚做
唔好同我講咩睇分數做人
語文科由細到大都唔合格
唔滿意既就唔理就得
反正佢地自己都知識人好話識字
識返三五七個朋友無野解決唔到
香港就係衰在仲有班人覺得要跟住個社會規範黎走
出左一大班垃圾出黎
哇 真係緣份嚟 好好珍惜佢哋
但你老母要唔要做野?
咁係你老豆老母知管你唔到/ 放棄左你啫

佢地唔係無試過
MMC有考PCLL咩?
讀law一定唔係easy
就算有人脈都唔係人人都頂得順
人哋咁樣係獨立照顧自己
如果一個人去到四十幾仲係跟住老豆老母意思做人就真係成個巨嬰咁 完全唔係靠自己 為自己負責任 你都只係上一代嘅copy 咁樣真係好咩?然後怪父母唔畀自己擇 要控制乜乜柒柒 你明明可以擇好似佢咁 做個獨立嘅人
你個人諗嘢咁二元對立嘅
谷嘅同時唔可以有愛?
老豆:要用得個管字管得到既都係廢柴 佢地既價值就係畀人當燃料咁燒同賣
到自己摸過個社會遊戲規則就發現同以前學既完全唔同
後尾見工果陣老細知我quit u既都有同我講返就面咁面試都已經正常過啲大學生
就係因為你窮所以你唔明有錢人嘅苦惱係點
你呻辛苦時人地拎非洲啲人冇嘢食嚟撻你你都覺得apples and oranges啦
中國歷史
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞