父母係大學生既人究竟係點生活?

728 回覆
1004 Like 20 Dislike
人生贏家喇
突然諗起BBC個紀錄片The upper series
有工人湊算好,大多數窮撚父母都好似三五成群咁,天生天養
你寵物都不如
你只係廢物
成日望子成龍,大個咗可以養佢哋
淨係識靠打威迫人讀書,未讀完都有精神病啦
又冇錢俾佢補習,中學未畢業就要人返part-time補家計

咁容易打完就聰明,咁我養隻狗日日打佢,隻狗咪讀到大學
咁呢個教育局先係標準
可以叫老豆收皮
法律比起其他真神科易讀好多係事實
最難就係搵份好tc, 有人脈已經解決左 唔洗喺local firm 做狗
除非你靠自己入到ifirm嗰啲就自己實力囉
細個已輕幫你舖好人生唔洗擔心未來點行
包括讀書,就業機會等等 贏在起跑線上
完全唔讀書既人普遍文化修養都差好多
好似大陸班人咁
其實出左黎做野就明顯睇到00 後係真係廢d
好多人都係咁
老豆負責策掂份數學功課
老母幫手整勞作畫畫靚到貼堂
如果佢屋企垃圾筒夠大, 我唔介意屈就下

比個300呎既夠我哋兩個廢物住一世
ching 好吸引 混血兒+有錢仔
簡單來講
每個人起點唔同
面對嘅困難同挑戰都唔同
香港人同非洲人要面對嘅野都唔同
點樣去比較都係唔公平
彼此睇到嘅都係呢一刻嘅大家
無可能做到切身處地感受到對方嘅感受
除非你體驗到對方由起點直到現在嘅經歷
So just be yourself and live your life
No one can judge or decide who you are but you
You can choose to blame everything instead of your own choice
Who am I to judge ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞