父母係大學生既人究竟係點生活?

728 回覆
1005 Like 20 Dislike
又好似珍
有個中學雞朋友
果陣老豆已經係銀行經理
有唔知一兩個單位咁
我地中學雞圈子成班都好羨慕
甚至有d妒忌成日串鳩佢
但佢就調番轉好似好自卑
讀書好努力但又無乜成果
出社會又無打工
周圍做下d莫名其妙既生意
而家唔湯唔水咁樣
但更多唔有錢都唔錫你(唔識錫/無精力錫)
高學歷=高壓直升機家長

以前好羨慕D同學 如果成績差/品行差/走堂唔洗驚學校寫信搵家長 因為家長連英文都唔識 或者返工邊有時間理仔女

我媽=大學學歷+做左全職師奶
太得閒所以咩都要理
學業進度由小一跟到中六
見識廣所以做咩都呃唔過佢
killer combo 🙂
睇完咁你老豆性格又真係好有問題
如果你堅強啲當佢既野廢up可能會唔洗咁辛苦
不過無如果都發生左
唯有睇開啲
做人要學習堅強啲你改變唔到老豆強硬既性格
但你可以令自己都對佢強硬啲唔洗care咁多佢既睇法生活會好過啲
好似我唔care樓上啲撚樣一味就過黎屌又唔用心分析點解會咁咁
建議你利用返屋企有既資源去做自己想做既野威返比佢睇好過
個天幫你鋪好路
我無話佢無情緒問題
我都係勤個堅強啲
睇真啲我同佢對話再講野啦成個細路咁
個撚個閱讀理解0分
淨係識得情緒主導
我邊到酸?人大左接受事實理性啲唔得?
我勤佢諗開啲者傻西
可以嫁俾馬車
下 迫人做返law 呢樣都算啦 又要生又唔想湊 靠工人搞掂咁不如唔好生啦 仲要咩上lecture講有咩缺點要改就當係教仔 咁係完全唔識教小朋友囉 學校老師都盡責任過佢哋喎 就咁睇唔鍾意屋企都好合理
舊時做落到而家既高層就唔係咁
唔係一世fg㗎嘛
同學父母肯收留你咁好
你同佢哋關係係咪好過同自己父母
高學歷=嘮唆鬼
(我估
未睇你呢段都覺得你係曾經想自殺果種孩子嚟
成功定失敗嘅定義冇標準,甚或一個人可以同時係成功同埋失敗
職業上你呀爸應該係成功嘅律師,但我認為佢係失敗嘅父親。
生而為人眾生平等,講得出“我條命係佢俾錢養起 我根本應該多謝都黎唔切”,佢都算係一個垃圾級嘅奴隸主了,,,仲要比佢眼中嘅你呢個奴隸走甩咗
而走甩咗嘅你,我覺得係成功嘅自由人,你可以脫離家庭自己獨立生活真係犀利
衰啲講句,窮撚多數都蠢啲,仆街嘅比例多啲
富貴病
公屋仔堅強過你好多
去旅行好多解說,識飲識食好挑剔,放假都set一大堆task,日日都忙到仆街
似你自作諗唔開多啲
你起點已經好過好多人
如果唔係咁諗唔開心態好啲你會唔洗咁辛苦
好多窮人努力一世都未必有你起點咁好
都係個句有時太易擁有就唔識珍惜
或者你天生反叛
你屋企有錢大可以利用屋企資源發展自己興趣
你活到好似啲典型日韓台支那港劇集個啲所謂on9女主角明明可以好幸福懶係玩到自己鳩下鳩下咁

利申我單親家庭出身細個好慘走左好多彎路
而家叫做移民左外國好好重新開始
我都想係有錢人屋企出身
我既慘唔係普通人想像到

你搞到人地要喊埋再要詳細解釋,同埋就咁睇真係有陣酸味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞