父母係大學生既人究竟係點生活?

728 回覆
1005 Like 20 Dislike
真·神學
身在福中不知福撚
你屋企人叫你唔洗返工唔等你嗰兩三萬已經令你比一般人幸福
小弟當年一畢業兩個月都無就俾老母逼返工
其實我一路都有搵緊只係offer唔適合
都已經俾老母日日屌9我懶 唔返工 食晒屋企啲野做蛀米蟲
逼到我就黎去長洲燒炭自殺
後尾一搵到出糧就即刻攤大手板問我攞家用
你又覺得我呢啲窮人有冇好嘅童年呀
同路呀朋友。個個月追你俾家用果下感覺真係好灰
極羨慕屋企人係有學識,唔好話幫你去鋪路,起碼作地知識水平高,可以好理性咁教你點處理問題。例如要背乘數表,要背書果種情況,普通家庭只會識叫你背就背啦。有學識家庭會有能力解釋你聽背後原因點解要背乘數表,咁樣已經對小朋友一生好唔同
樓上一樣有人窮但童年開心
屋企人對你仆街 你去屌返屋企人吖嘛
走嚟屌人有錢唔知足
屌屋企人同屌人有錢唔知足有咩衝突?
無衝突 但係九唔搭八啫
佢重可以再屌埋人哋生得靚
自己醜 條路行得唔順 點解咁唔知足

怨天怨地怨人哋有錢
明明根源係佢屋企人
拎人哋嘅不幸去襯托自己更慘
有錢但追求父母陪伴成長就係唔知足
世伯係咪好靚仔
有得屌鬼妹
你有冇諗住請教佢
其實我冇唔知足 我都有講自己慶幸可以捱少啲苦 但只係講吓我個人經歷 同表達下自己羨慕我個frd屋企嗰種簡單同開心姐
中產出身上黎叫春話羨慕窮人就得
窮人覺得難聽屌返中產又唔得?
依家中產條友冇屋庭負擔話羨慕窮人有童年有家庭氣氛 事實係大把人又有家庭壓力屋企人又閪又冇童年
屌個中產天真離地講野難聽都唔得?
我認我係酸
真,窮,但我童年好有愛好開心
有啲人寧願窮但快樂 有啲人寧願有錢但唔快樂
但更多既人係咩都無
佢無羨慕窮人
佢羨慕朋友家庭樂也融融啫
有錢人都可以樂也融融
呢個post入面大把
識個女仔都係咁 屋企都無錢但好有愛令佢好想有家庭有下一代
小弟就除左絕對唔想有下一代之餘每日都好想end game
係極度缺愛嘅家庭成長令到我覺得自己成個人都好唔完整
你講左個重點出黎,有被愛嘅環境成長嘅人,先會更明白同更易愛人愛己。
你唔重刷你問題啦
講到自己好偉大
我11歲要自己去街市買餸
好撚有童年
要超越一個本身已經係Top 既人係好難
你可以唔鍾意成龍,但你諗一下房祖名有無可能超越成龍

所以房祖名識玩,一開始已經放棄
好多prof都係自己讀書勁/寫paper勁,教書教到成碌柒咁
咁咪都係證明唔到囉
Classical performer已經太老喇
去作曲/玩其他genre有出路啲
成班窮人出黎屌層主

佢羨慕佢個frd, 無話羨慕啲又窮又無童年,仲要屋企關係唔好,同過得好辛若嘅窮人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞