[四月新番] 機動戰士高達 水星的魔女 集中討論 (34) 我就是高達!

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
睇過下啲圖
比例上俾超合金大隻少少
睇嚟超合金又要跌價了
知啊~幾多部子機確實同入邊有幾多人無關
純粹諗點解ED零零捨捨有個scene有5個suleta咁嘅人圍圈,唔係11個又唔係1個,好似有啲隱藏意思咁
設定話就咁係粒子/孢狀光束
只要個盾唔比人打爆bit可以無限咁出

所以TV同OVA版西哥一埋到身首先就搞掂個盾先

TV一開波連盾帶手斬落嚟
OVA用勾硬食一野之後用劍吉爆個盾
對比下近年平價mg, 有冇骨架其實已經冇所謂了
不過笨大仲係特登留手,大嗰兩支牛油炮冇內襯同埋大盾仲係要靠副助件,擺副明留力遲啲出其它grade
近排又有消費券呢
香港呢幾個月都冇乜機會2字頭買到, 三字頭都ok嘅
買唔到嘅唔使心急,等多陣自然就有,再唔係仲可能有pb藍色框
OVA咪拆到黑狗少少零件
個人覺得RG應該走唔甩
寫到明belongs to the group都重要拗
只係講緊literal meaning
重點唔佢實際有幾多control

或者唔好用「勢力範圍」咁模凌兩可嘅term
我想講嘅係Delling owns the Mercury base (according what’s written)
唔係Delling has (any sort of) control of the Mercury base
如果「勢力範圍」依個term 必然包含「實際上有幾多控制」,咁我的確講得唔好

但係你因為佢因為正劇中冇能力掌控旗下所有公司
就假定水星唔係under Delling’s control
似乎你個assumption 大啲喎Ching
隻野最搞笑係明明四肢灰色件已經多到form 到完整骨架,但係好多位重要靠外甲連住

好似手臂其實已經塞滿灰色件
但係Bandai 堅持將關節軸放喺白色件上面
搞到冇得砌完整骨架
特登㗎
Bandai有能力可以做到每一部機都出到PG
但係控制成本先可以壓低個價錢 如果唔係就好似hottoys咁貴得嚟又出貨慢 賺唔到錢
你可以話係Bandai偷膠呃錢
但係分level 去控制價格都係必須嘅
鬼唔知部部機都出到匠解咁精細好好J
但係成本高 搞到精品化對所有人都唔係好事
Bandai仲要照顧小朋友
睇着hg嘅貨源咁耐都仲係被瞬間清貨 真係好難唔心急
心急就要畀貴啲 了
日本真係間間成棟牆
但係香港要唧牙膏
真心嘅風靈出第1日去到而家我都係見得3次
唔少都察覺到 大河內係沙翁既飯
呢套都係暴風雨拎靈感
入面有個角色係走難時 有人幫佢
而呢個我都認為係當時艦長

不過小說搖籃之星都講 水星人知佢地被通緝
想趕佢地走 呢度德林應該唔知佢地喺度?
定表係捉佢 裡係幫佢地藏身先 冇人照得兩母女
其實幾難待落去 可能艦長都瞞住德林
咁岩遇到咩事 想開發類似寂靜零號 艦長先引薦
Bandai 一貫做法,為自己留後路

grape

00劇場版已經有
話時話
MA 係00世界觀冇乜春用
Gundam 單機火力=艦隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞