[四月新番] 機動戰士高達 水星的魔女 集中討論 (34) 我就是高達!

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
其實剔走沙迪克後宮團就簡單好多
果幾條女暫時得一個有單獨特別演出係令人記到
地獄嗰兩首又係越聽越正
啱!
我哋係G
邊條,我記唔到
可能過幾集之後比人發現係宇宙議會聯合既卧底同個男仔一齊負責收集機體數據
唔係嫖客咩
同肥妹爭仔
同迷妹撞樣嗰個?
係呀,得佢咁特別姐其他幾個都無展開
係得佢特別多嘢講
FM上市了
122年狸貓17歲
109年四歲開始有記憶,已經有風靈

上面兩項係confirmed

下面引用官方Cradle Planet 英文翻譯,譯者叫Erika Sugita, 係日本人,絕對準過中譯

外傳小說係風靈Eri視角講Suletta成長,講到明‘mom came to this planet with her daughter, seeking refuge, people had hidden THEM’, 所以依度daughter 係指Suletta 而唔係Eri,因為Eri 係‘I’ 係exclusive to ‘them’

所以Elnora 係帶Suletta 而非人類 Eri去水星

然後‘Suletta had been to young to remember living anywhere but Mercury’ 即係Suletta 唔係水星出世

可以推理出以下時序:
AS101 prologue
AS105 Suletta as 一個人類意識喺水星外出世
AS109前Eri 變咗風靈,
AS105-109 Elnora + Suletta + Aerial 走難去水星

(得一個假設可以推翻以上時序,就係Suletta 喺16-17歲出發去學校時冷藏咗搞到時間有誤差,Elnora 多次往返地球圈冷藏咗好多年所以supposed 五十路肉體都好後生,然後狸貓年齡係計肉體年齡而非出生年份)

前傳打完有藍色刻痕唔代表嗰下已經變風靈,依點唔再多講

搞Gund = 魔女係人都知,唔知點解我表達錯咗乜搞到你會覺得我唔知。重點係假設上面推論準確,發生咩事搞到Elnora 101年左右相對容易走乜唔走只有在場少數人知佢身份,因為Happy Birthday to Ericht廣播),105-109全地球圈都知佢有搞GUND所以要走難去水星

同埋個礦場清清楚係德林嘅,外傳寫明’Delling is the president of the Benerit Group. The Mercury base is also part of the group’s property

可能有錯,不過我諗我睇得仔細過你
仍然唔知你點解覺得德林係集團主席+礦場係德林嘅 = 水星係德林勢力範圍
睇到呢度, 係人都知集團入面啲公司多到德林都未必記得晒, 集團內部亦有好多人反佢
學校都係集團範圍, 咪又係可以拎間空殼公司入去讀書
你知唔知自己講緊乜
水星唔係德林勢力範圍咁邊忽係
一定要直屬+親自控制先叫勢力範圍?
咁香港幾年前咪唔係習近平勢力範圍

我冇話去水星嗰下係德林批准
只係想講狸媽去敵人嘅地方
就算嗰個地方暗地裏係造反基地
都唔係咁簡單
會唔會有德林旗下嘅人幫手?
係咪前傳聽到happy birthday 嘅艦長?
又或者佢真係嗰陣已經識德林?

打咁多都只係想整理下一啲伏筆大家討論下
有料到嘅都請指正錯處
但未睇清楚故事/只係想爭論咩係勢力範圍
就唔好扮到好有point
地球魔女堆無人機冇clone艾莉啦
應該係本身上到permet score 3以上,就可以跟隨pilot意識操控無人機
而點解要放艾莉入去,係因為艾莉可以代替pilot處理data storm,令pilot唔駛承受data storm帶嚟嘅傷害
FM 風靈盒邊咁大隻狸貓
好似都係光束黎?
螢火蟲樣既炮身
屈咩啊
咪又係被asemu 幾十秒搞掂
我asemu 先係最強
炸蝦多區區X Rounder不足為懼
我覺得真係同你溝通唔到

而家劇情都好明顯咁講德林呢個集團主席唔係掌控到集團所有公司
你就係都要假設水星係佢勢力範圍
知唔知幾錢 好多地方淨係話有冇貨冇寫價錢
三百幾
未過四百
都少貴 比起msrp
我覺得還好
近年嘅1/100 啲價都企得好硬
MG 已經好少平到二字頭 FM啲件又唔算少
呢隻真係爭在冇骨架
外型已經MG級數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞