[四月新番] 機動戰士高達 水星的魔女 集中討論 (34) 我就是高達!

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
佢最愛嘅女係艾利掛

可能Suleta唔係真女, 或者都係真女但阿媽偏心, 想借佢嚟當工具
其實佢想要咩,想見嬰靈?

點睇都覺得蘇萊塔係艾利複制出黎
ERI = Bio 原祖Alice
蘇萊塔 = 複製 Alice
見佢最後伸手想掂嬰靈,我仲以為依啲佢鳩up
其實一部射擊機開turbo衝埋敵人道係咩戰術
你問下archer點解拎刀拎劍先
無左枝槍咪要上去格劍
實彈槍嚟 無彈/慳彈咪衝前用劍
仲要俾人射爆埋
一開頭聽覺得好難聽,但聽聽下再睇埋歌詞就成個觀感唔同晒
佢最後被人射爛左支槍所以要拎劍肉搏
見到有種講法係蘇萊塔=morning ai
因為
1)根據第0集,魔靈理論上係遲過艾莉出世,對應小說入面風靈係家姐
2)‘’退一進二‘’係ai既權限字,類似chatgpt同new bing清除對話記錄果把掃把,因為老母第0集已經可以32層連接控制魔靈,所以當ai出現情緒唔穩定時候,老母即刻講出安全詞reset ai
3)老母曾經提及過“女兒們”,理論上魔靈同其他高達都係研究所同大家的女兒
睇到呢句台詞真係心酸左一下,係咪媽媽從來都無愛過狸貓,單純當佢係道具呢...? 唔敢想像之後狸貓知道晒所有真相會點崩潰法
Suleta係研究所同大家的女兒,Eri先係親生女
覺得伊蘭同艾利一樣...都係本身人類變左MS...
不過伊蘭搵到肉身...以人類身份繼續生存...
為左實驗...就好似蘇萊塔咁...整左好多分身(複製品)...
你睇今集就算蘇菲令到佢有懷疑
但埋尾一樣照樣係跟老母個套
就算佢知道真相 都一樣會係咁

除左對任何人都好nice之外
佢好似無表達過任何喜惡的情感(好似係)

對比起蘇菲吃喝玩樂既渴望
由一開始佢在乎既好似得風靈
冇彈係要用BD格搏一搏架啦
點知對面反格啫
嘉美尤咁傻左
去後排un一陣回彈咪得
lm
京寶梵:我懂
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞