有冇跑步撚入嚟吹下水 (51)跑步只是配菜,鋤Dee才是主菜

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
困擾咗大半年 想問下有冇巴打曾經試過跑一陣小腿前後側就開始同時痛到跑唔到 但係呢個情況發生之前我係冇長跑習慣 所以應該可以排除長期跑姿不良搞到受傷呢個可能性
你幾重,著咩鞋跑?步頻幾多?跑果陣心率幾多?跑得好密?
肥仔勁weak新手留名
認真跑咗1個月慢慢開始可以唔唞跑5k冇跑錶唔肯定心率幾多,想問有氣喘但未到講唔到嘢嘅情況仲係唔係低心另外跑長距腳攰問題(主要小腿)多過唔夠氣,係咪要做其他嘢操下腳先,定係跑慢啲減lactic acid 利申warm up應該做足
我都係跑之前大力少少用手指按啲肌肉好似好啲
72kg,普通軟底鞋跑,因為痛症所以都係主要慢跑同跑得唔密,至於心率就唔太清楚,google過覺得同脛骨內側應力綜合症嘅症狀幾相似,應該會睇咗醫生先
但係你可以唔抖跑到5k,我跑到1k已經痛到要停btw下次試下按
普通軟底鞋係邊款先
我覺得鞋都影響好大,不如買返對好既跑鞋先跑再試下會唔會好d
adidas cloudfoam,見平平哋所以買之前都有問過下啲職員啱唔啱跑步,如果係咁睇完醫生之後會買返對靚啲

似休閒鞋多過運動鞋
鞋底睇落好簿
建議新手揀對緩震好d既鞋,本身肌肉同筋腱無練開唔夠強,又係咁要食你每一步體重既力,對鞋如果緩震唔夠,小腿會痛都好正常
原來係咁另外想問下巴打,呢個問題會唔會都同小腿嘅力量跟唔上體重增長有關,因為我以前跑開步得唔夠50kg,因為想身材厚返啲所以擺低咗跑步一段時間去做重訓
熱到好乾喎 晚上好快涼返
唔似呢度忽熱忽冷
你係咪成年都Keep 住低心150 ?
依家報緊神戶同金澤馬?
最正係老婆咁support 佢
十點幾訓, 之前果晚執好哂野, 起身飲杯水就出發。
跑多幾次晨跑就會慣同愛上。
Hoka果邊既特價鞋係唔係唔會增加數量,賣完就冇?見仲有成5日
金澤馬已經可以報,
1000名額俾外國人,
免抽籤,額滿即止。

神戶馬今個月18開始,
六月尾有抽籤結果,
暫時睇網頁見唔到有,
給外國人嘅名額。
應該唔一定經佢地book酒店掛 ,
我報左金澤馬,已經book定酒店。

其實都可以飛關西,
大阪有特急去金澤,
都會途經京都,
無記錯好似2小時45分鐘。
有買趁手啦,轉完代理Hoka好難再咁平
冇合適碼數,想買10.5或11
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞