[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (138)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
你係想換耳機/adaptor/both? 筆直?
要both 用緊airpods pro覺得啲聲好垃圾 想幾舊水搞掂 500蚊之內會唔會過份左? 認真問
同埋本身有個urbeats 3貪佢唔使adaptor
或者你聽開咩歌?有無話鍾意咩調音 e.g. 想bass/treble多啲?
如果依個budget建議all in耳機,iphone原廠jer其實夠做
聽開台灣soft啲嘅indie例如deca joins香港啲rap啦 有時聽下kpop咁
利申我覺得earpods調音幾正路 唯一問題係隔唔到音
咁其實係咪earpods就搞得掂?定urbeats3好啲?定都係換一換好啲 500蚊內其實分別係咪唔大
試吓E2000/E3000, E1000無bass (雖然我鍾意)
earpods我係屋企用ok, 出街不了
分别大唔大真係好難講,都係建議耳聽為實
Okay唔該曬師兄 咁我睇下e2000 3000
ching請問e2000同3000分別喺邊? 同埋如果加少少要ie100 pro係咪爭好遠?
可以參考https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60535&snA=11411
vs ie100pro末必係音質上差好遠,反而配戴感會好啲 (前題你鍾意掛耳式)。另外ie100pro也應該較易推得好 (易啲出好聲)
我睇左個post 最主要係我唔係好搵到e2 3000 如果1000係咪唔推介?
搵到e3000了 450係咪正常價

E1000並唔係唔堆介,但前題係你要接受到隻嘢無bass。同埋大體上E1000同Earpods都有啲似。
450入手左了 請問ching有冇話啲eq點校好
試下搵鋪頭去換mmcx頭
原廠唔會幫到你
一黎就改cm模我驚你後悔
建議聽咗隻耳機先再決定 EQ原意係幫你嘅耳機修改缺點/附合自己嘅喜好
就算EQ通常都希望越少郁動越好,以盡量減少失真。e.g. 你係20-200Hz +10db唔係唔得,啲bass會明顯地勁咗,但係你亦好明顯會聽到失真
BTW 都係搏一搏,叫做好過你整cm模
cm模你預整完一定唔同聲
聽左陣 就咁聽左陣對比返airpods pro 個低音靚好多 同埋每層聲都分得開左(唔係好識講) 其實換個adaptor分別係咪唔大? 定係要買dap好過
我覺得會有分別,因為Final啲耳機都要啲推力。
或者咁講,睇你budget,同埋睇你之後會唔會想玩上去
咁如果買adaptor推薦邊隻
Budget?
都係500蚊左右 不過我見到啲幾舊水插電話嘅dap? 其實有冇得諗 好似有個叫tc35i
屌部山靈M3X
開雙DAC,低增益就右邊耳無聲
一係連㩒幾次又有

係咪要拎去山靈整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞