[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (138)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
各位新黎既巴絲請詳細閱讀第一頁,以免問題不停回帶
真無線耳機 post search for True Wireless真無線耳機討論
以往 post search for [耳機撚] 討論各大耳機店及耳機
耳牛 post search for [耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家

所有耳機/player/線一切以你自己對耳為標準

耳機聽感自己試
-punk巴

所有野信自己對耳好過信sales / post內巴打
巴打/sales對耳仔唔係你對耳仔 每個人聽感都唔同
買野前一定要自己試清楚諗清楚

CM推介(舊版,麻煩有玩cm嘅ching幫手update)
Justear
fitear 333, 334, 335, air, aya
VE5, 6XC, 8
64 a18 a12t
UERR, 18pro

非中國DAP品牌:
Sony
Astell & Kern

Dap比較:https://www.head-fi.org/threads/hi-res-portable-daps-comparison-chart-2022.961903/

耳機推介
$1000樓下:
e1000/2000/e3000
ie100 pro
Artio CR-S1/CR-M1

$1000→$2000:
ie300
intime 翔 DD/耀/碧Ti 3/雅
AAW A3H+
Final E4000/A3000/A4000
Artio CR-V1
JVC FD01

$2000→$4000:
Acoustune HS1300SS
Final B3/E5000
JVC HA-FW1800
634 audio OBER-S/8iTE-S/MEIZ
Sony IER-M7
AAW A3H+ Noir
ER4SR/ER4XR

耳機規格分析

頻率

單位為Hz

當前數值越低,低音下潛力越高。(低音可以越低)
當後數值越高,高音上潛力越高。(高音可以越高)

阻抗

單位為Ω(Ohm)

當耳機的阻抗越高,
耳機需要的電流或電壓越大,
但阻抗與難推與否並非直接有關。

靈敏度

單位為分貝(dB)

指在1kHz頻率下,向耳機輸入1mW或1V的功率時,
耳機所能發出的聲壓級。
現時的入耳式耳筒都是105dB/mW以上。
耳機靈敏度越高,阻抗越少,耳機越易出聲。
By Berryz巴打

單元類別

動圈單元

現時大部分耳機 (無論入耳式或是頭戴式),主要都是使用動圈單元。
發聲的原理和一般音箱一樣。

例:

Sennheiser IE8

HD800

動鐵式

又稱平衡電樞式。利用了電磁鐵產生交變磁場,振動部分是一個鐵片懸浮在電磁鐵前方。
當信號經過電磁鐵的時候會使電磁鐵磁場變化,從而使鐵片振動發聲。
優點是使用壽命長、效率高。

由於動鐵單元頻率響應範圍較窄和單元尺寸細小,所以多數採用動鐵單元的入耳式耳筒都會安裝多個動鐵單元,分別用來分析高、中、低音。

例:
Final FI-BA-SS(單動鐵單元)

Shure SE535 (三個動鐵單元,低頻*2,中高頻*1)

64 Audio U18s(十八個動鐵單元,低頻*8、中頻*8、中高頻*1、高頻*1)

20單

圈鐵混合

同時採用動圈動鐵的單元,理論上能夠互補長短。

例:
AKG K3003 (一圈二鐵)
DMA 泛音

好多高檔野試
 有出自己牌子既HP架,都有ATH架
 貨品種類繁多
 牌子相對比較齊
 分店多,地點便利

BAD
 旺角鋪人多嘈雜,難以專心試聽
 旺角鋪員工/老細態度西過狗
 高登&灣電鋪雖然環境靜啲,但就少好多嘢試

金聲耳筒專門店

唔少耳機都可以任試
 總店人流較少,環境靜D,可以專心D試耳機
 分店多,地點尚算方便

BAD
 買野前切記一定要問清楚是行定水貨、保養條款、檢查行貨包裝上有沒有香港代理的貼紙和標籤
 總店唔少耳機都俾人試到殘晒

Jaben HK

好多貴野試,做cm可以即場做埋耳印
 咁多間入面試耳機最好環境,閒日時間少人夠晒靜,任試唔嬲

BAD
 有班常客係到吹水
 要格價

英京:(8/F)

AMP/DAC種類較多
 好多貴野試

BAD
 佢地唔太SURE停產與否,都會叫你訂貨,例如W1000 (某D對呢方面唔太熟既職員會咁做)

Let's Go Audio

員工好好人
 好多嘢有得試,如:耳機、線

BAD
 得灣仔有鋪

ECT Showroom

員工好好人
 閒日時間少人夠晒靜,任試唔嬲
 有獨家嘢賣

BAD
 係荔枝角
 唔會有街價
 星期六日唔開
 好多demo衰聲

亦軒耳機音樂世界

好多好多好多耳機免費任試,面皮夠厚既話,可試足一個下午
 貨品種類繁多
 亦軒論壇個二手買賣區,間中會搵到筍野(你一定要知價,否則做水魚)

BAD
 貨品價錢偏貴  ,大部份貨品都賣貴過甚他鋪頭
 開左鋪後,佢個論壇變了質,好多野都俾人大吹一餐,或人云亦云,D意見睇下就算,最緊要親自試聽
 人流多,唔少耳機都俾人試到殘晒
 總店越搬越細

AV2000

價錢[rgb(255, 192, 203)]通常比其他鋪頭[/rgb(255, 192, 203)]平,會講明係行貨定水貨
 據聞個老闆以前在某影音鋪打工,對影音產品既意見較專業

BAD
 乜撚野都冇得試
 鋪頭細小,貨品款式不及亦軒、金聲咁多,更沒有售賣大陸牌子耳機,以大牌子的熱門貨品為主

LeEar 樂耳音頻

有自家品牌,地方比較靜

BAD
 D產品都係戇鳩調音,乜都賣得貴過人,馬撚又小器又封閉 
 員工/老細態度西過狗
https://lihkg.com/thread/2506044/page/1

天下影音:(16/F)

有D貨會劈價
 係比較有名氣牌子 (唔會有大陸牌子)
 賣HI-FI種類多,有興趣巴打可以順便望望
 行內消息:由Denon代理開既
 有分店,但System及貨量都係獨立,所以佢既分店呢間冇可以走去第間睇睇或者格價

BAD
 試既多數係HP
 有平野賣,但唔多
 要格價(拿,唔好話我唔提)
 限定版唔洗諗,應該好難會入到手
 行內消息:T字頭代理會唔派貨,正如AX2XXX咁 (原因都係個價做壞市),換句話講唔一定有HIT既貨品
 好似冇MONSTER貨

國際影音:(7/F)

毒男O岩,望價睇野,佢都唔點理你
 價錢都同友誠上下撞

BAD
 牌子少
 唔太多耳機選擇

RIGHT SHOP

好多線同耳機有得試

BAD
 人流比以前多左

HOT EARPHONE PRO

員工好Friendly
 有HK Handmade 耳機線賣,好多選擇
 有好多鐵三角行貨

BAD
 牌子唔算多

MASTER PRO

貨品繁多,好多都有得試
 價錢跟貼街價

BAD
 鋪頭比較細

R-Studio
星際2樓

老闆好Friendly
 有整升級線,接口好齊,A2DC都有
 價錢貼市

BAD
 鋪頭細,牌子唔算多
 老闆家陣好少出手

Apex Headphone
星際3樓

老闆幾好傾
 價錢貼市

BAD
 成日都有熟客係度吹水 

In-Custom Pro
九龍灣臨興街32號美羅中心一期15樓1528室A房

GOOD:
 有香港少見嘅耳機、線賣,可供試聽
 店員態度好,會熱心詳細解答各種疑問
 有時會有飲品供應

BAD:
 地方淺窄,容納唔到太多人(三四個坐喺度已經覺得逼)
 好多萌系Figure擺咗出嚟,搞到氣氛有啲怪
 有賣/可供試聽嘅品牌少

唔少心中咗
點解係電器台?
少開大post, 冇為意
唔緊要,最重要係搵到嗰 post 可以繼續吹水、分享
lm
Lm
今日突登請半日假上ect 試呢隻a5000,結果一試愛上,好屈機,點解可以咁輕咁好帶,我覺得在場5千到接近1萬價位耳機都唔夠佢揮,d聲真係各方面都俾到你,好平衡 無野好挑剔
想問下難唔難推?
怪得知搵咗好耐都搵唔到
唔難,我就係手機去聽,隻野完全唔似2千價位,抵玩到爆
Final 啲機聽講都好受力
如果你用電話都話好聽
用dap 或者枱機應該不得了
因為我用LG手機,本身粒dac已經好靚
我只聽候生女,唔鍾意老女人 

得閒再試真啲先 
睇咩女聲milet我覺得可能會炒炒地

我聽 yoasobi,真夜中,唔聽 milet 啲類歐美聲
想問有無推介邊間改CM模好?
我對 SONY M9 左耳有啲接觸不良
落咗 WD40 有好啲但郁到某啲位都會接觸不良
之前問過SONY佢地話無得整 仲叫我整CM模
跪求解決方法
上個post調咗過電器台
咁你應該比較鍾意亞州嘅耳機品牌 咁啱上面講起Final你可以試吓Final A8000
試下JVC
FW10000打手巴推咗,咁我推個EST同H1
仲有TG334
A8000 聽女聲有時成堆齒音迎面打埋黎 仲要好睇錄音質素 又難夾機夾線 唯一好係對推力比較友善 即使我有隻野 都建議接受到佢缺點有愛先好買
咁100%中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞