[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (138)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
香港有h1啦咩?
無 問過都話唔知幾時有 不過一如既往好似金屬版silver 勁過h1

多謝咁多位熱心巴打,真係有排試
唔好買a8000,憑咩值萬四蚊,大陸d燒友都話呢隻野係“嗩吶級”高頻final某程度誤判左刺耳高頻就等於解析力高。要買真係a5000我認為呢隻先係final代表
其實a8000 先係係少少偏final 以往個種聲 fi-ba-ss 都係薄薄地 偏上盤 行非主流路線 只係近年打大眾市場出多咗d 正常既調音耳機 先會有a8000係final另類產品既睇法
我愛fitear lm
“嗩吶級”高頻
呢個term 勁
咁老實講A8000係單圈入面分析力都不錯 同埋我覺得佢優勝嘅地方係只用單圈,但營造到幾大嘅空間感。
咁當然調音亦可能有啲尖,利申我自己都覺得尖 同埋~10k值唔值真係見人見智。不過佢話哂都出咗幾年,競爭力當然無咁好。
利申我自己覺得Final做得最好嘅耳機係E1000

我覺得佢強項係可以做到超強既通透感既高音同速度 直頭連有d用靜電單元既機都做唔到 不過唔鐘意的話可以係佢既缺點 因為太透太快既尾音 就會好似成把武士刀片埋黎咁 特別走去夾d偏薄或者偏上盤既dap d齒音同高音下下片埋黎
聽大家講完隻A5000又想走去試,除咗呢對仲有冇其他近似
太多年冇玩唔想一野買咁貴
手上得返兩對野FW1800同XBA A3,主要聽女聲Jpop Uru Reona 藍井 主地都係陳潔麗個類 唯獨一聽LiSA啲快速中音轉高音位就好刺耳
唔限budget首選kse1200
a8000要搭機喎,唔係吉到仆街。
所以我prefer fw10000多啲
呢套野都仲係企得咁硬可能會試埋aonic系列
我個時買咗A8000 打算整套野黎夾佢 諗咗3個方向玩 發覺點玩a8000都係一闊三大 隻野揀飲擇食 隨時買補品比可以貴過隻野幾倍
Dita 最好都係twins fidelity ,之後就走火入魔,最近賣條2萬蚊濕鳩退火銀線真係痴線,呢間野俾人感覺又係割韭菜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞