[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (138)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
灣仔間叻高唔係有得試晒咩?
個人覺得人聲 1750CU好聽啲,iPhone 夠做
拎去試試先
1. 唔會,1750cu同1790ti算係比較易推嘅圈,只不過更好嘅source會有更好嘅表現

2. 依兩隻應該好少無得試 可以去旺角/灣仔試吓
只可以話1750cu音色相對暗啲,1790ti相對亮啲。兩隻質素差唔多,純粹睇你鐘意邊種表達方式

3.budget?
哭L左 我前2日先買左條原廠J周圍試機
啱啱去左睇條台灣佬講音響技術話原廠條J只能解48khz
即係話原來我之前試聽某d好沉好唔C伏係因為垃圾J
我仲同位師兄講隻貴野聽落仲差隻平野好多

下面位清話灣仔好似好多野試
等我搵日去借條J試試先
多謝2位
大概4000-5000
之前一直都想買隻2000蚊平平地
加埋消肺卷當呃自己用2000蚊買隻CP值高既機
咁1750同1790都係唔錯嘅選擇 有機會可以試埋meze advar,都唔錯
邊度有得試靚耳機?🧐
非也
Apple 原裝jer 仔聲係ok嘅,唔會嘥
唔係話高sample rate, 高bit depth就等於好聽
好多CD都好聽過hires
hires背後有好多操作,你見到嘅hires可能係upsample 多過原本就係hires,到頭來你都唔知自己聽緊乜,何必執着

即係話原來我之前試聽某d好沉好唔C伏係因為垃圾J

夾機係一個因素令到最終效果好唔好聽,夾得好唔好讀經驗。
新手需要嘅係一個基準,一般嚟講最唔洗用腦就係電話/電腦原廠直出
當然有經之後會知道唔係最好,但你要有個位去做基準先,否則你會冇方向
post 頭個d耳機店
你聽到好沉好唔舒服係因為推唔郁,而唔係解碼剩係去到48khz.其實source去到無損其實已經唔差
我上面講既推力好好多係講相對,一到個d 圈鐵多單元jer 字都係搞唔掂
我欣賞你讚完人哋好好人之後去第二間買
Xenon 6價咩事冧得咁勁
唔只6喎,
即係減價萬五蚊仲有得賺
之前fir換代理後ect搵npmall 做17800劈過一次好快走晒啦, 係估唔到仲未清晒依家再黎姐
會唔會有鋪頭幫手代訂? 如果唔係都想訂隻公模直送香港
要係日本指定地方做耳模
DX320又幾好聽
有公模版咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞