[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (138)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
絕對有我之前平平地買左隻天使吉米ola bass版,2百零蚊左右,但我覺得佢似千元價位耳機,事關我係之前香港耳機展買過佢隻初版係高音聽得好舒服,唯獨冇咩bass,之後近呢幾個月出左呢隻bass版真係正跟住我睇返大陸一位混音師拍既耳機評測片都話呢對耳機係呢個價位$200有咁既聲係好優秀
https://m.bilibili.com/opus/749833734546522131?from=search
Etymotic ER2
fir xe6 ,之前有減到萬7好抵,個人覺得好過西瓜,依家應該冇。我自己心目中flip ears aurora已經好夠做,同埋都係萬3左右價位最盡
想問吓

點解近呢幾日我個mtw3 Lag撚到閪

用apple music聽歌

開完歌幾秒都冇播

之後開始播嗰陣又開始lag

每播幾秒就lag幾秒

轉歌就冇得好似以前咁快速轉

要等佢load
感謝巴打推介 去試埋呢2對先
正路係最好選擇
不過前提係 1)你要接受到佢嘅配戴感 2)佢插得咁入又無氣嘈你預咗聽得耐會傷耳 3)佢人聲偏前 (同奧丁差唔多),你接受唔到好難長聽 4)正常人聽歌會揀er2xr, er2se嘅bass唔係無咁簡單,係直情roll-off
你唔識自己eq好難長期持有er2
各位巴絲你地好
小弟幾年前讀書時期試過一隻綠仙女座,對呢款既聲情有獨鍾而家有經濟能力想入手一隻
不過家下發現仙女座原來已經出左好多唔同款
想問有無邊間門店可以試哂咁多款唔該哂
應該冇一間齊哂咁多款,你可以去ECT Showroom望下
Knowles 同sonic動鐵單元好平咋嘛
廿幾蚊起有
靚少少靜電單元先一二百起
貴咪貴在r&d同設備
屌但你做開耳機嘅 啲設備咁耐以黎同咁多副耳機個成本都均分曬
成萬買咪當比智商稅
同er4xr比呢?
唔係講笑
我又呢家真係玩EarPods eq
但sub bass點推都差啲 始終唔係入耳
唔該巴打另外巴打對仙女座系列有無涉獵?我覺得綠仙女聽女聲真係勁jeng,唔知其他款有咩分別呢同埋有無其他專聽女聲既type可以推薦俾小弟
Budget? 同埋聽開邊種女聲?
所謂靜電單元又有咩特性咁把炮啊…
日系果種,budget 1萬樓下都可以接受
講真話,呢d全部都係marketing 包裝呃9你,所謂靜電單元同高頻個隻無咩分別,相信科學,之前都有爸打講過, 呢啲都唔係真正靜電
sorry,講緊真靜電單元,即係STAX用嗰啲。我淨係想知EQ一個軟件上嘅應用點樣可以超越物理特性,將動圈單元變成靜電
哦,咁就一定唔得,價錢都差好遠,呢d冇得甘蔗價錢食燒鵝味道
大家都明嘅,你EQ唔係唔得,EQ咗會更加啱心水都係嘅,唔好講到EQ之後就乜柒耳機都一樣。咁出面啲人仲使乜為咗減低失真走去研究靜電單元。
咁呢樣一定嘅
動圈殘響同瞬態都唔夠平板/靜電動鐵
但動鐵eq又唔同講法
可以試吓Gaea, hs2000mx, fww10000, VE5
600又然
btw上次跌咗落水嗰度
送去保養 居然全新送一盒 咁就多咗一set耳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞