[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (138)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
*耳膠
有冇試埋4.4落a5000到?
冇,佢demo用3.5
用4.4 升幾個層次,好聽過ie600,音場大左好多之餘,真係學佢廣告話齋樂器分佈係聽得好清楚
咁癲
但唔知邊度揾條4.4
直接用原本條線改?

等平D先買
bass 掂唔掂,聽感大約係點
留名
有冇ching紫鳳到咗 好心急
有冇人用過ie 300??
人聲算唔算出?
之前用開im02...覺得唔錯但係帶得唔舒服
有冇人講下ie900係咩評價?同埋邊到有得試
想問下依啲機有咩好同特別?
我平時用iPhone聽
金錢味道重好多
iPhone pro max 1T版都唔夠重味
竟然 xe6 配咩線好聽

搵唔到升級線
4.4咩線?
聽講final 啲機係咪夾純銅線最好?
應該周圍大鋪頭都有得試
或者你可Fb message佢地問下
未試過300
但聽講唔係玩流行樂
可能Ie 200好少少
就咁講的話就係發燒友所謂嘅口味問題
因為呢部嘢喺手提機度都係hi-end級
價錢嚟講都三萬幾

如果你就咁問iphone用lightning耳機/airpod同普通player(dap)有咩分別

先講聲
正路你平平哋一部player (~$2000) 夾隻入門耳機($500-1000)
一聽上嚟你會發現聽多好多嘢

雖然每個人感受都唔同
不過根據我之前借耳機俾朋友試聽嘅經驗
主要都係評價:
人聲同樂器分開咗
人聲可以咁貼耳
原來首歌有小提琴

客觀啲嚟講就係player聽歌嘅格式比iphone好
所以就好聽咗
同埋player喺設計上主攻聽音樂方面所以會比iphone好聽

其他方面就係:
部分player入歌聽又得 串流聽又得
用player聽歌就唔使用到你手機嘅電

當然iphone嘅好就係:方便

btw
市面上有樣嘢叫隨身耳擴/老鼠尾/jer仔
就係好似一隻手指(usb)咁插去手機
另一邊插耳機
咁樣就會令到你手機變成player嘅音質
如果你唔想買player又想靚聲方便的話都係折衷方案 (同埋都經濟好多)

最近考慮緊買ie 100 pro或者rs three是但一款
想知有冇Ching 可以分享吓用後感?
IU 陳伯 個d
建議試聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞