[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (138)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
xelento 啲嘢好埋身,我都唔多鍾意
係,聲音密度高,低頻有質素但重左dd
用緊U6T 而家唔想用DAP聽歌
有冇邊條Jer仔好推薦?
Fender條新Jer好似幾吸引

利申:聽開Jpop廣東歌 鐘意聽一粒粒鼓聲 結他聲 同小提琴聲
沖啦 我都沖咗隻
現家退燒了

整起碼2個月,你等多8個月 隔差唔多成年

到不如早買早享受 😎
真,等到8月仲要唔知有無折,俾完錢又要等3個月玩下手下年今日先可以戴上耳到聽
依到有冇巴打用Nostalgia Camelot同Flipears Aurora?

試過2隻都各有千秋,好難選擇,想買一隻退燒

大家對依2隻有咩評價?
camelot最大優點係人聲近又同樂器之間既分離度好好
整體keep到自然同中性 算係襟聽既類型 聽pop,ani song舒服
但聽metal power metal (eg. dragonforce)就硬係覺得唔夠爽
可能因為佢樂器分離度只係合格多啲線條感又唔強 bass又唔算rumble type?
想買部dap+耳機,total筆直$15-18k,想問吓各位巴打有冇心水推介?
大部分時間聽開廣東話舊歌,主要男聲,有時會聽吓jpop同英文歌
如果唔想煩就m9+新黑/同價位国磚 不過建議定咗耳機先再决定有無需要用dap
Thx
我用新黑磚試,聽開Aimer,主要聽jpop/jrock多

本身用緊um Mest ii同64 n8,想換隻hi-end啲,想人聲前,bass好

試左一陣聽到既分別係Aurora能量感bass多啲,camelot就人聲暖同潤啲,bass就細節好啲

各有千秋好難選擇,想要Camelot既聲,但又想要Aurora既能量感
如果你想人聲前加bass好直接建議買奧丁
想問下$10000 budget, 可以買咩dap 加耳機?

平時聽開流行歌, 以前用開zx300, 宜家打算買zx707 加ier m7, 應該m7 都會夾zx707 掛。
建議如果唔聽串流,先用曬budget 買耳機先。
建議一買就買m9,m7有d高不成低不就。
睇完啲人同大陸佬屌Hifi騙局
加上個人𠳓一聽耳機經驗
好似求其買個平平地低失真又近harman frequency response嘅耳機再自機eq就得
有冇幾百蚊嘅推介?
巴打有冇試過ie600?
有冇聽感比較share吓?
我無試過ie600
但同ie200比喺分析力方面應該屌打ie200
所以上面條友買白西瓜咁多負評就係咁解,應該好多人醒左,iem耳機唔值咁貴,賣到接近3皮真係癲,d廠商割韭菜咁割呢堆閪野成本都唔過1萬,5千都唔知有冇
咁請問巴打有咩高見,有咩同白西瓜差唔多取向/音色,又平啲嘅耳機?純粹想交流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞