多倫多生活討論區 61

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
但又咁講 唔鍾意睇唔到前景嘅話
咁咪考慮繼唔繼續留係度
講真無話一定要留係度落地生根
烏克蘭戰火初期加拿大夠接左好多烏克蘭後生仔
但大多數都返左去唔留係加拿大
對住個表可能不知從何入手
software其實就係將份表變成一份問卷
畀你逐步入資料
提示你要包乜唔包乜
到最後如果睇落有咩唔對 畀個提示你叫你可能要執番正邊啲地方
真呀,移民/回流/留低/轉場都係一個選擇
但唔明做乜鳩一講呢啲就屌人返去大灣區?
TG又好 連登又好 唔少呢啲人,係咪拎出黎講踩親人條尾
因為香港人太少揸車/坐人車
我以前幾年前啱啱出嚟做野 坐人地車都唔識規矩禮貌
係有一次坐一個裝修師傅車 俾佢睇到 然後俾佢喺車教咗成個鐘
自始之後每次坐完幾次順風車 都會請返司機食飯 飲野
仲有關車門會細力啲
睇咩工啦
白領係少d
去留從來都係只需要對自己負責
自己人生自己掌握
叫人返大灣區都0成本
大家隔住個mon講d野係咁撚mean架啦
真係抵受唔到真係唔好上咁多
一定要學識點filter d 網上言論
要學識咩值得聽咩唔值得聽
其實係時機唔對
後武肺+通脹+樓價+經濟衰退/裁員潮
全部因素都不利新移民
就算你去到Alberta或其他二線地方都要面對呢啲問題
只係樓價/租金方面佢地冇升得咁多

油價關係或者Alberta呢排相對會幾好
但始終要注意油價可升可跌 佢地嘅經濟亦會大起大落
如果趁呢個期間站得穩陣腳 都可以一試嘅
起好個頭 遲啲想轉戰加拿大其他地方 就易得多

我真心愛Canada 先講多兩句
D local其實幫政府做左好多野 例如整homeless shelter 又派飯 又有new comers job assist 但政府稅就識收 野又唔做 路都唔修下呀
以前係香港屌政府屌其他野又冇人話 人地都係咁啦 咩咩柒柒
你老尾Canada屌呢樣又話唔得 又話5毛又盛
說好Canada故事?
係咪自己毒撚性格
講真呢度都好多人搵緊min pay
點解唔去ab搵min pay
錢仲好使好多
好想去ab
講真
你曼谷搭車會唔會驚俾白卡佬吉
夜媽媽出街玩都唔驚啦屌
深圳其實已經好接近香港
多倫多比唔上深圳其實好正常
岩呀,唔係接受唔到,所以依咖咪就係拎呢個問題出黎講
高層次討論唔應該係對立,絕對可以帶出更多立體觀點

唔鍾意聽人呻一樣都可以filter out咖果啲屌人返大灣區係咪識屌人就叻啲先
我唔同意妥協,生活追求又好,網上言論又好
是其是非其非
我公司有好多印度人 都係pr咗先過黎加拿大
大約20-30% 有啲英文普普通通
但小部分真係勁presentable做野好有效率
過來啦
你估印度人只係做低人工?
大把印度朋友做緊manager level director level
啲嘢都係近幾十年起好 點同
多倫多啲嘢舊嘛
如果你有機會去New York 仲覺得不外如是
我team lead同senior都係印度人
New York條鐵
我都係為左小朋友先過黎
如果冇小朋友我都幾肯定留港搵錢做港豬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞