多倫多生活討論區 61

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
可以話係一睇兩面 做野變到無responsibility係輕鬆左 但係自己用service時就仆哂街 有一種呢到既人唔追求進步既感覺
呢邊車牌好緊要
起一起底就知點解識唔到朋友
見你講野都唔想同你傾多兩句
香港開會GM/Director會搵衰野講
做得幾好都搵到地方要改進
點都要搵野卒你

呢到我都做得幾hea
係咁易就可以drive到好多business
開會GM會讚你
唔會搵你錯處
我已經知到啲高層係睇邊粒數字
報喜不報優就過關

唔知係咪呢度文化係咁得過且過
無去不斷尋找進步
高層都係求其hea 做應付到高高層就算
高高層應付到owner就算
因為本地人都知TTC成日出事
我既角度黎講,要求人地為左自己而追求進步其實係一個幾自私既諗法

私人既話你唯有選擇唔用佢,公營既話就抵屌但全世界既政府機構都一樣hea
Exactly. 完全中哂 高層係咁搞到d細更加係咁
冬天有車先走唔到次次落完大雪最早打卡都係無車嗰班
你當連登係FB啫,我當連登係9up咋喎
culture 問題 唔係一間兩間 majority 都係咁
有問題要解決都自私? 唔係要求你即答 你搞唔掂咪搵你阿頭一齊拆囉 有progress我唔信個客唔受 拖拖下就想個問題消失係CLS
不過呢到無人欣賞呢種做野態度 所以if you can't beat them, join them
u of Alberta
所以呢到搵工上排外
因為佢地唔識轉灣太死板無進步
理得你全球Top 10大學
本地經驗本地學歷最重要
香港人就係卡左係學歷工作經驗同英文到
如果跨過到呢啲障礙
香港人係好有優勢
保護主義,北美特色
以下都係我返工既例子,未必適用於你既情況,只係比多個角度你

我老細就係唔想進步、唔想太多客,驚太忙無得去玩,所以只做基本野,有咩特別問題就轉俾朋友。 佢話成日有客有D奇怪問題想佢處理,首先唔少係無理取鬧,老細唔接就話佢原地踏步,「教」佢點搵多D生意

去返你個情況就係,佢唔進步既後果就係無左你呢個客,咁佢選擇左呢個後果既話其實佢唔進步又真係無佢符,人地就係想hea。你覺得佢係瞞住上司咁做就唯有投訴。 我明咁樣係好煩,我上年有樣野搞左3個月,就係因為D人hea,係後尾諗通左,send個email話再拖我就走,間公司都話幫我唔到我就轉走左
你都點出左呢個問題係存在
呢種culture底下 無人當問題係問題
所以做野鬥hea 做客又激鬼氣
大家以前都好嚮往既本地人優先,
而家企既位置唔同就變做壞事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞