多倫多生活討論區 61

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
New York 你唔會夠膽夜晚搭metro
有工先啦,所有野都係工行先
我明白
當初真係因為見streamA streamB,target人材高學歷人士點都好啲
覺得加拿大有希望過英國先揀呢度

我狗屎撞棍好彩搵得到本行,仲要比香港發展好
但身邊好多朋友真係搵唔返本行/用唔返個專業資格
唔覺真係永遠都咁好彩,北美職場lay off文化其實好無安全感
另外就係現時勞動市場搵工真係唔易,他朝一日想轉工或者比人炒其實好難銜接

數據都有講好多新移民拎到passport/PR後就走
我估某部分都係因為覺得付出都改變唔到行業而產生無力感
呢個根本唔係香港人期望落差既問題,加拿大留唔到人材係鐵一般事實
我其實話我哋搵min pay開心同expect 你哋睇開啲?做min pay 只係過渡期,搵到好啲就走啦,除非你甘心一路做min pay囉

亞洲係同北美好唔同,如果過到黎唔改變下自己心態,咁不如唔好過黎。
最緊要係唔好影響到PR進程
但都知嚟緊好多deadline fighter過嚟
真係搵唔到工/趕唔到鐘就含
不成文規定 印狗請人會優先揀返自己友
又咁諗
唔係做石油業
去到Alberta 人工打9折
租平返啲
其實都唔係慳左
只係打個和

如果你去到人工有增無減就唔同講法
係咪本地background先?係同唔係差好遠
今次行得stream ab大半人都係半途出家

唔係印度人就一定係foodpanda口音
南邊大大個美國喺度 世界霸主 金融、科技經濟中心
實力太懸殊
加拿大要留人才 其實做乜都事倍功半
加拿大人出曬名有種inferiority complex
其實佢地咪同你當初香港做野果幾年一樣,覺得好辛苦又唔習慣,如果唔係xxx,已經恨不得快啲返香港
係呀
所以我咪回流返黎囉
我佢哋要回流返香港我唔會屌佢哋
呢啲係個人選擇
佢u係印度讀
原來咁就叫車聚
溫哥華從來唔係年輕移民嘅選擇
多數係屋企移民 仔女喺當地成長
算係半個local 就唔同玩法啦
我有啲同輩親戚喺嗰邊
即使係大學畢業 事業都係載浮載沉 未必順風順水
而佢地一樣要面對樓價高 生活貴嘅問題
睇返身邊去大溫既人,好似易啲搵到好工,少啲競爭
嗰邊又無安省咁多間大學,無多倫多咁多新移民
不過都係睇行業同運氣
通常去完都好難再keep住咁
啲路永遠都修緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞