多倫多生活討論區 61

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
稅局永遠係政府入面最efficient既department. It is an exception.
唔好話外國
我嘅外省學歷喺呢邊都降一等啦
你取代唔到人 人哋都取代唔到你 無話好唔好 中立雙面刃 咁你咪投資時間讀書拎本哋經驗囉
稅局永遠係政府入面最efficient既department.
not exactly true
佢哋8成冇work permit
做人唔識雙重標準好辛苦嫁,由佢地啦
無講過唔存在,我反而係話呢個問題係全世界都存在,而且改變唔到
只係想講原因未必係死板而係懶
簡單D講,你話D人有問題唔去解決,同話D人點解想減肥又唔做運動其實一樣
同等資歷 你冇本地經驗 另一個candidate有
咁間公司梗係請個有架啦
除非你覺得本地經驗冇任何價值
基本上我覺得就係如果你唔保障本土經驗先 咁本地就會反移民
而家保障本土經驗就移民難搵工
唯一方法就諗辦法令自己有本土經驗 增加自己競爭力
唔同嘅 Uncle比左仔整親過真係切膚之痛嚟
我地啲後生講怕政府未移不可嘅動機又未必夠你強
大家屌TTC都係想個城市會慢慢好啲啫
互相尊重啦
請人唔死板喎
中意請就請 唔請可以消失幾個禮拜都唔覆你
開頭話in 2 round 搞搞下又要見senior manage又要見director又要test
phone screen完話下星期約interview又可以唔見人
隔兩個月又忽然出返黎問你仲有冇興趣
幾彈性

但係大溫區嘅地震風險應該會低過加州之類咁
其實都幾想上到中產小康就過去退休
得閒行下山又週圍走下又一日咁
都未去到咩保唔保障,喺公司角度,佢又唔識讀你心,你外地經驗有幾把炮佢都verify唔到,咁梗係穩陣D請個有本地經驗既人,但上面就講到係唔識轉彎太死板
博唔到
呢個真
仲要成日假設你住太遠返唔到工就reject你
宜家返果份工係密市 有snow storm不論遠近都唔洗你返工
都唔知咩撚野concept黎
我完全支持吹水解下氣。加拿大當然有好多方面都唔完善。我住過HK, NYC。 記憶中最好都係七零年代既HK。NYC就真係頂唔順。一考完CPA就雞咁腳走返多倫多。其實我鍾意Vancover 多D。 多倫多DT,我依家都唔想落去。所以D人話多倫多乜乜物物,我根本就無乜感覺。 因為喜好係好個人嘅。好似I hate NY, 都係我個人既感覺。 有好多都唔認同㗎。不過,揸車去玩既話,就首選美國啦。
Yep,我都幾鍾意溫哥華嘅。不過真係未夠有錢可以係個邊過世
多倫多DT真係未去過 不過都預有機會同溫哥華嘅DT一樣咁亂同多Homeless
我講溫哥華係話嗰頭。 其實係Richmond
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞