多倫多生活討論區 61

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
大家唔同層次
有車都無人R我是否悲哀
事實黎,人地部車都要油錢,消耗品
其實係咪香港人唔夠呢邊嘅人鬥而有咁既現象?
加拿大不嬲都競爭大 爭崩頭先會留到度生活
最常聽係車幾個無Costco Member 又無車既人去Costco
再車幾個返各自屋企
人地拎Visa 博盡轉PR
人地原本國家條件差
真係覺得係黃金機會
低人工又可以 Ot 又可以
真係唔夠爭
香港人未試過作為新移民同全世界鬥姐
有時其實車埋d frd唔係問題 但我真係覺得有d人老馮當你司機咁 已經未到就講定幾多分鐘後到 去到佢樓下仲要等 起碼等番十分鐘先見到佢斯斯然咁慢慢行過黎難為我揸住架車 停係大門口又驚阻住人又驚佢到個陣有另一架車頂住我 其實呢到係咪好多人唔識坐車既基本禮貌 至少我未買車 要痴frd車既時候 我一定會早d落大堂唔洗人等
另外就係 有d人開門個陣 完全唔理隔離架車 道門有幾大開幾大 有次真係hi到人地架車 好彩冇花到 但對家個司機屌晒鬼
同樣,佢地係home country 搵幾千蚊,你心態一定唔夠人黎
出得嚟嘅都唔係咩平凡人
好多印印background好勁好屈機
同埋佢地真係唔怕辛苦
之前聽個朋友講
佢有同學6點出門口返倉 夜晚返學
絲打係咪本身住Markham Richmond hill果區
係downtown識好多都冇車喎
不過最多係走堂,人影都未見過
香港冇實業喎
得金融服務同房地產
同埋香港地少相對又易manage

btw如果香港稅收仲頂得順唔加income tax就好
仲有咁多基建要攞錢真係wait and see
係真係唔夠人鬥,又一大堆新移民仲有local。其他人移民嚟本身都勁,又唔似我地拎visa咁易,所以一定好好打(或者有錢)先嚟到加拿大。
我真係唔係好明揸嗰陣又係自己一個,點識朋友
咩叫只可以
係咪一講加拿大就block咗你禁你言
真係太多香港人無揸開車坐太少車
來回40-50K 車鳩佢返屋企佢會覺得係必然
你唔出佢,佢單程要粒半鐘 唔係唔車呀? 咁撚樣

第一句就係好凍唔想出黎等
做司機人
所以真係輸晒
而家咪齊齊屌到仆街
有好多學霸
讀撚到Phd 轉Pr
其實個gst tax credit 係嚟緊第一次報稅報埋定點拎的
見到另外有張form 定分開寄好
攞返幾舊水都唔錯
[利伸:理性分析唔係想一味踩加拿大]
其實唔少人都係因為住左一年幾就開始體驗到呢度既shit
唔係好多人口中既落地一排嫌三嫌四,所以係因了解而失望啦

當年移民潮無咁多FG/高學歷/專業人士,大家屌那星頂硬上捱咗去
但依咖資訊發達收到料類似background既人都見唔到將來,其實feel到絕望係正常
好多人係放低香港有既野過黎,以為北美大城市點都OK啦
但係事實係點上面有付出過既人都已經評論了

我又唔信當初你地上一代移民過黎做min pay時都係開開心心啦,何解依咖又expect我地要睇開啲呢?呢番說話其實叫一個depress既人開心啲啦一樣咁廢成日講舊時點捱過來,其實同我老豆老母講既野好似
乜社會進步唔係應該一代比一代好,追求更好既野先岩咩?唔明點解要妥協成咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞