多倫多生活討論區 61

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
"我又唔信當初你地上一代移民過黎做min pay時都係開開心心啦"
有嘢做就已經好滿足!
明明一望無際佢講到好似迪欣湖咁
Alberta-好依賴原油。 咁多年個經濟都係隨着油價波動而反覆。我見過油價低迷時,Alberta D人幾慘。仲有一個長遠隱憂。 依家世界支持綠色再生能源, 原油既末日好可能係幾十年既事。 所以我唔去Alberta定居。 我比較鍾意Vancouver。 如果唔係驚大地震,我早就喺嗰度定居囉。
起碼都要請人食飯/飲野/送禮物
揸車嗰個唔同乘客 真係要費神留意路面交通狀況 仲有油錢嗰啲錢銀野
呢個真
大家成年人禮貌上都要
我喺NY住過。有D地區好靚,有D地區就恐怖。
朋友新車帶我哋去通到遊車河。矇查查入咗Bronx.停車去食D嘢。 返嚟俾人偷咗四個轆。
"咁不如唔好過黎。
依句真!
巴黎症候群?
其實就不嬲都有
如果唔係香港唔會有30萬加籍人士
仲有Alberta嘅石油 唔係油井出嚟
而係油砂 近乎固體狀
係採礦咁開出嚟
再放入離心機fing啲油出嚟
開採成本較高 原油質素卻較低賣價不高 油價高先有數圍
所以油價低嗰陣真係冇飯開
呢啲好睇個別group架姐 喺香港都大把呢啲搵食/mk group架啦本身人大左出到黎就難識朋友

同埋都要有共同話題/興趣架大佬 唔係真係好啱傾既點做fd呀最多只會係hi bye friend

你咪試下開個毒撚group 唔geek唔比入果隻
其實更嚴重
去巴黎尚且只係做個遊客
嚟多倫多係做居民
生活體驗更廣更深更長久
老實講呢度睇到嘅怨言 仲係好moderate
講啲辣啲嘅嚟聽下
返香港囉
90年代移民加拿大班人咁藍,就係因為好難融入同搵錢,於是個個葡萄留係香港有得升職加人工,享受樓價上升既財富效應
為免大家又歷史重現,變成個班海外藍絲,回流可能好d
講真冇錢移民,技能又唔係係加拿大好易transfer就係要捱,理得你fg/高學歷/專業人士,人地中國印度味又係好多高學歷/專業人士,味又係咁
我地都會喇
如果我地有得請嘅話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞