多倫多生活討論區 61

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
其實大把人冇車
果啲人又唔洗識朋友咩
講下你哋心目中,點樣至算係朋友?
係見完一次對方已經唔會想約,之後傾計直接hea回
曼谷人口幾多呀
多倫多人口又幾多呀
咪識過第二group人囉
咁唔岩咪下個,唔係一定岩傾岩玩掛
有啲有車班人覺得冇車係垃圾,咪stereotype 唔想做朋友,心態好功利
拎香港比既都冇咩邊個地方好得過香港 唔計政治既話
其實過到黎加拿大真係要轉下個mindset
講人口香港都比唔上啦
講以前邊有咁多白卡佬
Totally agree with you以前咁講俾人屌死返去大灣區,宜家啲人嚟耐咗終於感受到有幾艱難之後,先終於有返啲理性討論。以前只可以報喜不報憂
好大機會都係得日本同新加坡
無,都係得以前讀書啲朋友
加拿大唔係一個完美既國家
喺好多人心目中,多倫多連深圳都不如添
但都已經黎咗,喺度呻多倫多有幾差,有幾落後,點解唔喺度慢慢發掘佢既好?Enjoy下Toronto Life?

實有人會話搵緊min pay, 點enjoy life
我同uncle都做過min pay, 過渡黎啫
除非你覺得自己真係垃圾到永遠都只係搵到min pay啦
生活得開唔開心,en唔enjoy,根本好睇你自己既心態。

你哋講得香港幾多姿多采又有幾方便,但偏偏我喺香港做野果幾年係我最辛苦果幾年。由day 1已經恨不得快啲返加拿大
所以咪話囉
當然有一部分人係勢利啲 憎人富貴厭人貧嗰隻
但更多嘅香港人係除咗公事之外根本唔識吹水
除咗返工之外根本冇咩興趣活動
其實同多倫多無關 只係因為移民去新地方 砍掉重練所出現嘅問題

你要站喺對方角度諗 你係對方你會唔會想識返自己 同自己做friend
而家物價同樓市咁升法
有唔少人PR後好大機會搬省住
日本你頂得住個工作文化咩,新加波熱,屋租超貴,subway 成日壞
我新手司機
可唔可以都照Come
但黎完多倫多既
大部分都屌撚到仆街
識人係溫哥華過黎,之後想去Calgary 試了
我果行反而溫哥華好做D 人工又高D
多倫多無山無水,冬天又好撚凍同多雪
呼撚過嚟啦
包你喊住走
所以我放棄咗,自己一個仲開心
Go Calgary la diu
屌 笑左
我對加拿大最想呻係真係好撚柒難搵工都唔講in唔成,9成時候連interview都冇,又唔知衰乜鳩,明明中晒啲keyboards, requirement 都係thank you for your interests, unfortunately 乜乜乜都試過用晒好多唔同方法嚟整靚份resume,真係屌出聲。

我覺得大家不滿好大程度都係搵工帶嚟嘅問題,個啲咩冇嘢玩識唔到朋友,當你仲要為每日3餐奔波仲邊得閒去玩去識朋友啲壓力就係咁樣嚟
朋友係溫哥華屌到仆街,睇黎得calgary 岩大家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞