多倫多生活討論區 61

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
係呀
唔洗下下都拉埋咩「老屎忽」「似藍絲」黎講

通脹 TTC交通 on9 天氣凍 多白卡
同你係咪藍絲老屎忽冇關係嫁喎
大家呢度分析完 接受到就接受到 接受唔到就接受唔到
膠都幾吸味
但買過ikea玻璃兜試過係個背囊入面碎咗
成個袋底都係餸汁
有錢收梗係唔死板
咁係因為呢個世界基本上都係呢兩種人囉
「守規矩得嚟行第二d辦法解決問題」
如果規矩容許行第二d辦法,咁咪第一種人;
唔容許既咪啫係唔守規矩,就你口中既第二種人
第三種人就係可以改規矩既人,咁梗係唔係多數嫁
咁更加唔應該去Vancouver
有研究話將來xx年後會有個大城震海嘯
no 我所指第二種人唔會理 解唔解決到問題 只係鳩做 無章法可言
我係呢到未見過有人會尋求alternative solution 所以好多問題就積埋積埋
唔怪之得我一個電話都無
淨係send左10份
呢兩星期send左8個resume 左右
有一個first in
有2個唔知衰乜
電腦auto咁send左reject letter比我
你唔覺?
可能你黎左好耐?
兩種人個中心思想都係 既然no news is good news 咁我cover哂d bad news咪得囉
可能你對呢個世界幻想太美好,唔係無呢種人,但你期望有一個地方係多數人都有心加有能力做到呢個程度係無可能。返工就係做份內事,我唔覺得你口中既第一種人有問題。

而且做到都未必係好事,我唔知你做邊行啦,但alternative solution聽落好似好好聽,但無人保證到呢個solution之後會唔會出事、或者開個壞先例。你口中既第二種人,某部份可能都係搵緊alternative solution,只係好心做壞事。
有冇啲具體例子?
可能我以前香港做嗰間都唔係好靈活 算係大機構
嚟到呢邊細公司 反而老細經常鑽盡空子
可能係 所以依家我都加入鳩做行列
但係當自己係客既時候就知出哂事
倪匡:「我有句話被人提過很多次,我話人類之所以有進步,是因為下一代不聽上一代的話。所以我鼓勵年輕人不要聽『老坑』說話,『老坑』的說話不用理,你要去找尋自己的想法。」

呢個都可以套用落上一代移民
同最新行stream ab嘅新移民度
唔係指年紀 係指心態

要我咁早就甘心認命
不了 唔想咁中變廢青廢中 咁後生就收爐
倪匡:「我有句話被人提過很多次,我話人類之所以有進步,是因為下一代不聽上一代的話。所以我鼓勵年輕人不要聽『老坑』說話,『老坑』的說話不用理,你要去找尋自己的想法。」

呢個都可以套用落上一代移民
同最新行stream ab嘅新移民度
唔係指年紀 係指心態

要我咁早就甘心認命
不了 唔想咁早變廢青廢中 咁後生就收爐
咁角度唔同睇法一定唔同嫁,客既角度就係有個問題要解決,因為佢唔係做果個呀嘛,客唔駛理規矩唔駛理風險
呢到啲人工作態度有啲似香港政府
仲玻璃心過小粉紅。。。
it is true
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞