多倫多生活討論區 61

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
咁講啦我又唔會話住basement 好過癮,大家都知basement 唔好住,但係夾租係咩咁差,我好覺得仲有得討論,身邊朋友同成班中同夾租,日日好似開party 咁,可能比較負面係同陌生人夾
咩叫唔好正當化
即係通漲係咁升,全世界都知要有手段要降/減壓
但發生係租度,就係一句 歐美大城市係咁
大哥 未有通漲呢邊都好興夾租
知呀
咁你想我點應你
咁你講咩inflation 事
夾租呢樣野關鬼經濟周期是?
一樣野/文化存在得耐
唔代表呢樣野係岩/合理既喎
TIPS 文化一開始都唔係咁,但而家DEFAULT 要18/22%
呢幾年十年都係咁,又代唔代表呢樣野係合理
大家都知basement唔好住
完全係謬誤

成班中同夾租
咁樣邊有得比呀
成班frd一齊住都叫夾租,不如話情侶一齊住都叫夾租
一齊出錢咪叫夾租囉
你想表達啲咩?
香港人接受情侶一齊,你係香港有幾可見同FD一齊住?,叫夾租有咩問題
tips大把人照舊畀15% 你可以自己撳
大家係唔滿意點解個percentage增加 唔係不滿貼士文化啵
正如大家會埋怨租金上升 但未聽過有人不滿夾租呢個文化
呢個真
見人同fd租工廈就多
其實basement 真係無咩問題我頭兩年都係住basement
銀根短缺有啲野就要向現實低頭
Tips 合理同幅度合唔合理又係兩回事
乜撚野拉黑
我接受到,但係上面有條友話香港人basement 都吹奏,廢事俾人話迷加黨
大陸仔係咁
條白卡大陸嚟
TIPS 呢樣野無問題呀
但而家有鋪頭係張單俾埋黎果陣話已經計左18%
你中意可以再俾咁
愈黎愈多餐廳做呢樣野
而家聽既係800蚊租人頭,10個陌生人一齊住一間TOWNHOUSE
呢種情況仲叫唔叫夾租
想知如果水電暖業主包哂係唔係claim唔到佢個OEPTC tax credit?
要提供電費單證明但冇喎
有咩alternatives
basement仲要有好多種
有walkout basement
有d仲要好多窗
根本就case by case無得一野就話basement差
點啊黃絲閪 屌你老母
窮閪租basement跟住又話要walk out basement
死窮閪又哪來好撚多窗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞