多倫多生活討論區 61

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
你講多兩句叫你返香港
一定係加拿大最好乜嘢都係最好
請個叉叉識字又平
香港人又麻煩又矜貴
邊行就唔講啦
以前做細果陣個title係Revenue analyst
所以成日有啲唔相關嘅公司搵我
想參與罵戰
單身要食全格租 都夠收皮啦
唔係講緊夾租,SHAREHOUSE都俾人講到係好撚正常
咁香港籠屋都係正常啦
呢度local夾份租downtown都好普遍
尤其初畢業嗰啲 同大學啲friend夾 橫掂大家份工都係返downtown
有啲本身屋企喺GTA 有啲係外地人點都要租地方
唔係窮呀 雖然係職場新丁但都係做大公司有前途嘅職位
一來唔使日日揸車/養車慳錢慳時間
二來相對市郊生活而言 downtown係截然不同及令人嚮往嘅lifestyle
我知呀
由其印仔果堆更甚,再黎LOCAL幾個大學同學一齊夾都聽過
但呢樣都係生活所逼,個租金同社會配套做成
無咁貴租既,邊有人想SHAREHOUSE
唔好將一樣社會問題歸納為 "普遍" 就變左無事無事
香港咩
閪工
過到黎啲港燦思維全部唔同晒
喺度瞓Basement 都話好撚正

住到老撚咁遠,又話冇問題
咁喺香港搬去坪洲大澳都好撚平
返工仲近
要差唔多到月尾先有得買下個月既pass
只可以講 明白及理解
但唔好正當化囉
自己揀得黎多倫多係明白同接受呢樣野
文化差異
中港台年輕人痴屋企人住
歐美就搵share house夾租
而家已經好左,呢個POST可以屌
但都仲有一班掩耳盜鈴既人
我唔同意
其實你可以當係大學住宿舍嘅一種延續
高年級有啲係sharehouse咁嘅宿舍
又或者又係幾個close嘅同學夾份租學校附近
如果夾得埋其實幾好玩架
尤其年輕人多數鍾意社交
對佢地嚟講夾份租地方 既慳錢又冇咁悶
到有一定經濟基礎 或者識咗另一半 咁就自然搬開
觀點與角度
呢樣野我覺得無絕對正確/錯
討論下者
https://youtu.be/2m_FB0hCdmk
人地都係住係同學屋企一年,你唔好話佢負擔唔到
冇問題 最好就係咁
呢度有啲生活方式係香港少見
講出嚟都只係想大家知呢度有咁嘅可能性
另外就係分租basement嗰類
其實都唔係近年樓價/租金高先有嘅事
人地屋主都想有啲收入幫補下
可能正正就係仔大女大搬曬出去 屋企有閒置房間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞