多倫多生活討論區 61

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
利申,覺得加拿大稅高 公共交通垃圾 天氣凍 唔方便

不過,一諗起香港
-夏天熱撚到仆街
-人多車多逼撚到仆街
-空氣差撚到仆街
-個個訴求就係返工,工時長,習慣做奴隸
-香港人性格西 個個黑口黑面死老豆咁款
-窮撚冇可能買到樓(多倫多就算買唔到,去細城市都有機會)
-每天150
-普通人係四等公民(高官,警犬,支那佬,最後先係普通香港人)
-鬧下政府,警犬,隨時國安法

咁我都係寧願黎加拿大,咩黑暗過大陸,做多左喇
Downsview
佢哋完全當人狗咁撚 個職員啲態度閪到
好似歧視Asian咁
我嗰時都係
我張香港駕駛執照 個肥婆話唔可以填Hong Kong 要填China
Drive test D 人係亂黎
Bubble大唔一定等租唔起
只係講緊值唔值
SF同NY喺下面 但一啲都唔係容易負擔
大灣區咪正囉又平

你住遠啲 你想網住到幾遠

Oshawa 定 East Gwillimbury ?

除非Work from Home 或者喺隔離街炒餸

如果返遠啲 咁你求神拜佛每一日交通暢順

不過好似今日天氣咁我諗都幾難做到

如果仲要冇車?你住得幾遠?

叫你行出去搭巴士都死得啦
嗰啲大把錢 幾時搵都得

日日喺屋企send cv

即係窮極有個譜

香港人大把錢

搵工使乜急
屎味嘅咖哩
咖喱味嘅屎
你同我roomate都幾似

搵屋preference如下:
有咁平得咁平,想新,想靚,想方便,唔接受住den,唔接受住basement

我心諗 最好我出埋錢邀請你住係咪

你講得岩 住大灣區係最平,有冇考慮去住?
Oshawa同East Gwillimbury都叫遠
呢度嘅標準係 GO Transit去到嘅地方都唔叫遠
我d同事 住brampton missisauga 什至burlington barrie都有 咪又係咁樣黎downtown toronto返工
你估呢度好似香港,住大西北 上水都可以一個鐘返到工?
又想零要求移民 又想住得平 又想返工方便 乜乜物物
好難幫架喎

其實唔係想串嘴,適應唔到咪返香港,呢個係真心既建議黎無謂做人做到咁辛苦
Barrie車費好貴
我大部分同事都住Scarborough
想問下登記個陣有冇問你拎SIN?
外國人係普遍都係好nice,有時搭lift都冇啦啦R水吹
屌 冇望佢username原來係呢個po既著名白卡
好似入屋叫人咁
佢地覺得係基本禮貌
The index score is a weighted average of the following five standardized city sub-indices:
price-to-income
price-to-rent (fundamental valuation),
change in mortgage-to-GDP ratio
change in construction-to-GDP ratio (eco- nomic distortion)
relative price-city-to- country indicator
揸廿分鐘車,見四單撞車。 Esna Park /Denison, Esna Park near Steeles, Warden 大統華對面, Birchmount/Steeles。 全部都係停唔切,撞前面架車。
咁大家諗到有邊個北美城市更好?
邊度有得買ttc monthly pass? pesto app 同票機都冇
落雪見到比人推就驚
試下shopper?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞