Nikon 討論/貼圖區 (22) Z6iii/Z8幾時出?

1000 回覆
3 Like 3 Dislike
想問下而家2470/4 而家多唔多貨?最好係拆kit 價
請問現階段嚟講,無拍片需求

FF機係咪Z6ii最抵玩?
Z5 抵玩啲
Thanks,再研究下先
25號冇出新機?
25號淨係85mm 1.2正式發售日
Sigma dc dn 唔知4月幾時有
想買z5但唔想要kit
淨機身+50mm f1.8s 係咪上price.com買最抵?
碌卡有冇邊度抵?
Z5個餡舊嘢嚟
Z6ii新技術
價差少少一定Z6ii
Hi 各位師兄
本身一直都想入部ff無反玩
但前幾日執屋搵到部D90 + 85mm 1:1.4D鏡
如果換ff相機支鏡就冇得再用 感覺好晒
請問咁我上唔上ff好
定入部apsc無反好啲
想問下大家意見
我之前用開sony a73
咁個體驗都好好唔差 但最後賣左(想脫坑但太撚悶又想玩番
咁我睇中左a74同z6ii
我多數影開風景 旅行用 想對焦準同快
咁大家覺得邊部好啲
A74 sure
真係差咁遠
因為價錢都差幾多下
我參考番price.com
Z6ii+2470f4=$15400
A74+萬年kit鏡=$18450
sony 旅行鏡就T28-200大包圍
但想要畫質就nikon s line鏡好好多
如果話頂spec ff我研究過其實各家都差唔多
純粹睇你喜好
但budget有限的話 原廠nikon鏡抵玩過sony原廠
玩sony又想要質素要考慮副廠鏡
Nikon z mount未有副廠,但n記啲價錢相對嚟講又唔係好貴
機身嚟講,我覺得n記嘅操作好過sony, 相對近返我自己學影相時的操作

利伸:canon單反轉咗eos m系,c記放棄eos m之後打算轉會
因為兩部機嘅sensor差一代
z6ii同a7iii冇記錯用同一塊2400萬像素
a7iv嗰塊係3300萬像素

至於sony相對為人詬病嘅係用戶體驗
你都用過a7iii而又覺得好好
加上你對對焦有要求
咁喺z6iii未出而你又冇話特別鍾意邊支z mount鏡嘅前提下
正常人肯定推薦你揀a7iv
你自己比較吓個spec就知多出嚟錢去邊

而且你要求都74啱你多啲
買Sony唔係問題,不過你預咗一年+3次價俾人劏

仲有個MON係唔准色
其實我上過showroom玩過下 nikon
感覺係唔錯 但我始終想聽下你地長期用家既感受
難得又重新玩番睇下會唔會轉下廠玩下 因為我由第一部機就係用sony
C記就一定唔會諗
A74 個反芒可以直倒低抄同自拍,z62已經比唔到你
A74 啦, 堆 1.4 又細又輕
C記唔差 但貴 同埋呢幾年出機鏡好hea
當客係水魚 跌返價都抵玩
唔買又起價

大陸蝗五一又掃場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞