Nikon 討論/貼圖區 (22) Z6iii/Z8幾時出?

1000 回覆
3 Like 3 Dislike
日本加價
用緊z72 1.5ver,有影細路同跑狗,係狗好簡唔中有甩,未至於不能接受
我用z30影細路打千秋都會甩少少
係咪用短kit16-50
反而想買多部Z9/ Z6 III
係 可能鏡太cheap
貴機出唔會影響平機同鏡頭價錢
建議買左先
唔等啦 同埋旅行一律建議24200
學生諗住買Z6ii 主要係旅行同埋之後Exchange 影相
之前係用用咗D5300,諗咗換機諗好耐
而家諗緊跟 24-70 f/4S 定係 24-120 f/4S
主要都係Budget問題
24-70就咁大舖分期都冇問題
24-120嘅話有諗過Body去大舖買分期 跟住鏡去細舖買水貨/搵二手,因為真係平到一截

想問各位師兄有冇咩建議
想問z50 micro USB 差電會唔會要好耐?

差滿一舊要幾耐?
同埋有諗放棄kit set S line跟24-200mm F4-6.3 VR

想問一機一鏡配搭的話邊種最啱?(或者會支補大光圈定焦,但另外計啦)
Z6ii + 24x120
旅行 同 Exchange 影相 即係囉住周圍去,同埋至少半年至一年

其實我會建議你買再輕便既機,例如Zfc 連餅鏡,因為你肯囉出去影已經好好,重有一點係你唔見左唔會蝕入肉。

或者你識人就借人部機,唔理係咩款,至少個係Z6ii + 24x120 個個重量,囉出街日影夜影返2,3 日,都感覺良好先好買依套野,另外就係幻想自已唔見左會唔會肉痛,當然你老豆大把就另計。

最後最後我重複一樣野,相機要囉出街用先係一部值得買既機,如果唔係只係一個收藏品。
放棄咗等好耐用緊2868g
謝謝你
我都揀緊呢兩枝鏡
想問下點解建議24-120多過24-70?
其實70-120呢個焦段師兄多數影咩時候會用到?
諗緊24-70+枝85mm 1.8影人像
冇用開nikon z
亦都冇比較過兩支成像

不過我咁睇
大家都係恒定f4 多左70-120玩 點都係有著數
重量價錢好似都差唔遠

至於點解唔計24200
就明顯光圈差左成級有多啦
24-120放大率高啲 zoom到120可以當少少微距
同埋有時影風景想特寫少少

質素上24-70/4同24-120差唔多
Eng:
Nikon financial results for the year ended March 31, 2023: revenue up 28%, operating profit up 122%

Plan to introduce advanced Z 9 features across the lineup.

https://nikonrumors.com/2023/05/11/nikon-financial-results-for-the-year-ended-march-31-2023-revenue-up-28-operating-profit-up-122.aspx

Jap:
中期経営計画(2022~2025年度)進捗報告
Z 9で実現した先進機能のラインアップ展開予定

https://www.jp.nikon.com/company/ir/management/midtermbusiness/pdf/2023/0511j.pdf

見到呢句就放心
其實冇限定話影咩會用到
你話85人像,但我最常用黎影星
坐等update
24-200光圈跌得好快
我會揀24-120
24-70仲要f4真係有啲高不成低不就,雖然平

不如睇下28-75 f2.8, 光圈大啲焦段差唔多,價錢同24-200差唔多
可以試下24 同 28個分別再決定

另外,z5好似有24-200kit set
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞