Nikon 討論/貼圖區 (22) Z6iii/Z8幾時出?

1000 回覆
3 Like 3 Dislike
睇返rumors個價 分分鐘港行同z9行貨市價一樣
想請教咁多位 type b card可以插MacBook sdxc 個位?
唔得 要用返cfb嘅reader 張卡唔同size
依家買z6ii是否不智
出左 z8 先買
個價又再低少少
唔差得果兩個禮拜
等啦, 我一直都等z6iii
有內錄log就買
uncrop 4k 60 + wave form
唔明點解 wave form 咁易加 d 廠死都唔加落去係咪痴撚線
一下俾哂d功能你 d高階機同以後d機點出
本來相機功能又唔似車咁分引擎同又可以加option
好多video function 被red 攞咗專利
S5 都有咁係咪姐 pan 記有比錢
想入z72 但concern個對焦+拍片
雖然唔係拍片為主 但都會拍下
有冇師兄反映下個對焦 同埋8bit嘅拍片
Wave form 無
最大阻力係raw內錄
然後都話Sigma個解決方法最好
想等加拿大出z8再買
近期有朋友返香港買一部先頂住建議邊部好
如果早啲出就好哎 出得黎朋友都返黎

未用過nikon
自己算係攝影發燒友有經驗技術黎講
Nikon有無咩鏡超值要買
想入最小兩支大三元有無建議
定焦有無建議
影風景城市有時影下人
間唔中有機會接到下freelance咁

有無老手引路進入Nikon大家庭?費時買完後悔
14-24 f4 S
50.8 S
大三元得3支,飛走最少用嘅焦距入另外2支咪得
個人建議唔要廣角大三元

視乎你嘅使用習慣,可以唔要70-200 2.8,改為100-400
個人認為彈性會大好多
Af-p 70-300 f4.5-5.6
幾輕同埋中間位sharp

求下Nikon 出部1200萬像素,有Internal N-log,4K60p,有waveform,有反mon嘅機。

等到就快轉會了...
50.8s 畫質直迫50.2 狗頭中既狗王
如果唔係貪A74嘅追焦而唔揀Z6ii,我覺得nikon啲鏡啱我多啲.

50.8 / 85.8 / 24-70kit我都有興趣要
有道理
除左成日影星超廣唔太洗大光圈
70 200定100 400真係要再諗諗
咁勁架咩
等效35個啲勁唔勁?
幾鐘意35焦距
35都幾好
但實測冇50咁癲同埋貴過s50
,但都贏其他廠一截
I see到時再考慮下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞