Nikon 討論/貼圖區 (22) Z6iii/Z8幾時出?

1000 回覆
3 Like 3 Dislike
35我只會用喺室內同近攝食物
室外用到85我會盡量85 個散景係兩個世界 用過既師兄一定明我講咩
兩枝都有 用到多85覺得個壓縮感好正 唔想用返35
近年睇得太多手機相 85個視角同散景係手機永遠抄唔到
心大心細緊買50mm定35mm 1.8
自己會影風景、街拍、product同埋人像
35好似留咗空間比自己買85
買咗50好似就會配24
但自己擅長嘅焦距係偏廣角,咁係咪應該買35 instead of 50?
20 35 85 好夠做
50 講好聽叫泛用 但就係無乜特別
日後買其他鏡不上不下
除非你想輕便 偏人像 一支過 就50
睇咗啲評論,我應該會買35+85咁買了
Thanks ching
現在買Z30,仲有冇遙控腳架送?
1)Z6ii + 24-70 F4 kit $17000

2)Sony A74 $17000 + T28-200 $5500

純粹記錄家庭生活,8成影相2成拍片

係咪似乎入z6ii抵玩啲仲慳返$5500可以入多支35.8或者85.8用
好難直接比較 價位同性能上z6ii都比較貼近a73多過a74

如果齋睇z6ii同a74
a74就高像素啲 對焦好過z6ii 同埋多鏡頭揀
z6ii就連拍要求低啲 用sd都俾到10-14fps你
對焦都夠你日常紀錄用
鏡頭選擇唔算多 但係24-70/4同1.8定焦都唔算貴 但係好高質
想請教下想曬數碼相直出有冇邊間推薦?
感謝意見,我一路以為Z6ii較接近A74多過A73

Sony鏡群雖然多,但就搵唔到自己啱心水嘅鏡,跟機kit鏡一般、新出20-70F4貴、一係就直出24-70GM2。

考慮Z6ii嘅原因係同一價錢下可以要埋支Z24-70,同埋想要嘅35.8 & 85.8 性價比高過Sony嘅同一規格鏡頭。
Z mount冇弱鏡
Z85.5解像力屌打sony 85.8
Z35.8差少少 但都係贏sony 35.8一大截
不過Z50.8先係最癲果枝,可以考慮下

Sony優勢係GMSony啲1.8除左55/1.8 都好麻麻
是但一間快圖美啦
搵過,曬出嚟啲色算準
我只係屎忽痕想瞭解下有冇其他
數碼嘢執完晒先去曬出嚟
快圖美算了
其實差唔多
一係去金鈿
一支50.2s, 完。
Thanks ,sony的話我無打算入Gm,因為價錢問題

最後決定入Z6ii 、24-70 F4、85.8s先,日後先再補35.8S,主力影小朋友成長記錄
入咗Z6ii 24-70少後悔
可能係我唔識影相,但24-70用最多係either 24 either 70
我寧願買24-120
有弱嘅,例如40mm f/2 彗星相差/紫邊幾嚴重

但consider個價只係千幾 就唔可以話佢差
感謝意見,可能對我嚟講同樣24-120會更好,但因為同24-70差幾千蚊,我偏向揀多一支1.8大光圈嚟備用。
都明白,當初我都係唔夠budget,但入手半年發現70真係爭小小
後尾入埋40f2
俾你參考
40F2都可以考慮,想買35.8都係為有支大光圈影室內,遲下再比較下35.8同40F2先
我係貪輕先入40mm 先唔講質素同35差一大截
室內個人覺得35合適啲 40始終比較窄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞