Nikon 討論/貼圖區 (22) Z6iii/Z8幾時出?

1000 回覆
3 Like 3 Dislike
佢個case係會外遊,玩樂為先,影相其次,所以最緊要方便,24-120 可以講近遠都得,同時依支F4 成像都好好。

因為我係有做攝影,你帶乜野出街,其實要諗得好清楚,由
用唔用到?
重量?
方便?
會唔會比人偷?安全?
都要諗到先會帶出去。

如果佢只係HK用,又唔同玩法。
每個人風格唔同,我平時長插24-70,多數加一支wide,一支定焦係身袋。其他野就放case。
你打雀打飛機,街影model又係另一套野。但點都好,機係死,人係生。
重複一樣野,相機要囉出街用先係一部值得買既機
用咗富士8-9年,前年買咗Leica Q 用想試下Full frame 感覺,睇完Links 條片想試下入Nikon Z mount 坑,大家覺得起手Z6ii 定Z5好?
Z6ii 特別z8出可能會多咗二手放出嚟
買24-120啦
我係24-200轉24-120
轉完後唔洗煩室內/入黑影相時光圈太細問題
至於果80mm 我影野就好小會用埋
我旅行都係長插24-120 鏡都唔洗換
如果已經有2470 值唔值trade 做 24120 ?

如果24120 早啲出,果陣就直入24120
你個支係2470 2.8?
只係F4 2.8太貴又太重
我比較想佢出135
有部z50想換機 想知換z5好唔好 淨係用嚟影風景/人
將就用 用技術補救機身緊係好
z50想換z5嘅 我會覺得寧願換鏡好過換機
乖啦唔好同錢作對
咁如果z6呢 學生哥筆直有限
買sigma DX 定焦三寶算啦學生哥
我自己都學生黨依家去緊exchange
帶咗z6ii+20.8s+35.8s+24200z去
原本其實有諗過放24200換24120 因為光圈真係跌得好撚快
最後冇換到 先發現有時影啲風景200都未必夠做 夜晚就定焦算

其實去旅行真係好睇你本身承受能力幾多
我自己都係張相機掛身 鏡袋褸袋 唔算重
所以如果你喺香港本身有一機多鏡影相嘅習慣 咁無問題嘅
唔係嘅話 24120都係好選擇 你冇定焦既話 冇得zoom嗰少少就算啦
當然都可以24200+40f2嘅
我考慮200最大原因係因為自己連喺香港都發現過有啲景140+先夠做
一機多鏡唔係問題 我應該點都會補定焦鏡
科系原因都成日出去影景睇野之類 同埋都成日走上走落跑嚟跑去 所以先覺得輕便都重要 先諗緊邊支變焦可以最方便長插全日周圍走又靚啲

謝謝你意見 我再諗諗點配搭 祝你Exchange玩得開心!
同埋上面其他師兄意見都唔該哂
我當初都有諗過z5 24-200 但係睇落有d重 所以係到諗緊會唔會有支24-105既鏡 結果就睇到支24-120 f4
Anyway 多謝各位巴打意見 小弟即刻去睇睇
用住z6ii 等z8水好似z9水咁跌一皮先買
本身諗緊z8一見出黎個價
即入z6ii做等等黨算
永遠有景都係唔夠焦距

取捨
買鏡好過買機
用返Z50就夠,
要換就換Z6ii/Z7ii
除非你覺得太重/太大部
用返Z50就夠,
要換就換Z6ii/Z7ii
除非你覺得太重/太大部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞