Nikon 討論/貼圖區 (22) Z6iii/Z8幾時出?

1000 回覆
3 Like 3 Dislike
大陸同台灣個價對返港紙都31k
睇返最近嘅機鏡 香港開價都唔會少過呢個數

Z7ii平一半 對焦同連拍差啲 但係機身細一個碼
兩部機定位唔同喎
你用得著z8既功能咪值得換,我自己都係用z6ii,已經好夠用,會想買多d鏡頭多過換z8。
講真邊有可能成個環境樣樣嘢都靚
你一zoom近少少20-70 就完全唔夠
24-120 我都覺得唔夠
長期拎埋100-400
我都揀緊呢兩枝鏡
想問下點解建議24-120多過24-70?
其實70-120呢個焦段師兄多數影咩時候會用到?
諗緊24-70+枝85mm 1.8影人像
講真邊有可能成個環境樣樣嘢都靚
你一zoom近少少24-70 就完全唔夠
去旅行用24-120 我都覺得唔夠
長期拎埋100-400
現在買z5會唔會好不智
依家邊度有得預訂z8?
z6ii啦, 我覺得基本z6ii
z5 除左價錢,真係好唔吸引, 連拍得幾張真係笑出聲, 當然睇你需唔需要連拍
想知z7ii會唔會減價多啲
你咪撚鳩佢啦
400都唔夠㗎 攞埋支863出街啦

認認真真 2470除非你budget有限 唔係真係建議直上24120
只係順便講吓自己用緊24120嘅感想 就係有時都係唔夠長
咁當然淨係揀一支入手嘅話一定係佢
睇你budget㗎姐
有budget嘅直上z6ii
冇嘅睇下買唔買二手 唔買嘅你都冇選擇啦
講真z5其實都唔差嘅 係你要知佢嘅limitation囉
而且你機其實唔洗追新 夠用就得 鏡先緊要 (除非你打雀/拍片)
照舊都係 肥花 天搶 㗎啦
換二手z7ii可能抵 應該唔少人放z7ii上z8
至於水/行...真係睇下你有冇數毛毛或者大crop需求
冇嘅其實都唔係好洗
利申:
z6ii開心使用中
二手實跌
水應該輕微
行未必
都係 有時120都唔夠長 不過去旅行去到抬1848會有點兒over咗

如果唔夠嘅返屋企再crop啦

至於24200...老老實實 日頭無問題 夜晚你當24f4定啦 其他都不太可用

接受到就24200啦
等水貨z8落到24k 先

而家z72 水 16k 同z8差距都好大 除非出z73 應該唔會點跌
Z8係咪仲未有香港價錢

估24980
同美金個價差咁遠?

想轉會過黎,唔係開工用
想搵部對焦好啲
諗緊邊部好
有冇可能呀 港行z9都貴過人啦
美金4000喎 x8基本啦 $31880我估
咁影樓果啲大片幅係咪要收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞