Nikon 討論/貼圖區 (22) Z6iii/Z8幾時出?

1000 回覆
3 Like 3 Dislike
50.8 畫質直迫50.2
巴打想問對焦快唔快
用緊小小黑 想換小黑5
利申z6ii
對焦快過之前配Nikon DSLR
今日上咗去nikon個showroom睇同玩咗z5同z6ii
feel到z6ii個對焦快過z5 同埋個lcd panel都幾方便
但就諗緊買唔買z5慳返少少去買多支鏡
之前爬過文話z5 z6ii過低光有差別 但其實唔聞相都冇乜大分別
想問吓啫係雖然個cmos係上一代 但唔經常喺低光環境影係咪z5都夠做
睇下影開啲題材ps得勁唔勁,ps得勁就z6ii
我覺得就上z6ii 好啲,費事又心思思升級
btw, z6iii/z8 吹左好耐話會出

利申,我d750上左z5唔夠1年就再上左z7ii
z5平時其實都好夠用,係影星會同z7ii有大啲啲嘅分別
雖然z5同d750同一塊sensor, 但processor 同algor 唔同左,啲相執落都差好遠
用緊ZFc 等Z8
有28/2.8
好唔好買支35 1.8 DX
定係買Z50/1.8 S
以前用A72用慣50mm 都係用Nikon F mount鏡(50.8D, 50/1.8 AIS, 50/1.4 non AI, Zeiss MP 50/2)
唔該晒師兄
咁可能等新機出睇吓z6ii會唔會再跌價 (好似又上年吹到而家?)
同埋想問吓如果買嘅話好唔好入埋支24-70 f4
定係純body再買定焦/24-70 f2.8 (唔一定z鏡)好啲
因為我見支kit大家都覺得幾高質 唔會輸支z 24-70 f2.8好多 但驚個景深唔夠淺
ps 多數影景 影死物 間中影人

mobile01有人測過Z5和Z6低光差唔多
同Z62比唔知
我覺得係NIKON調得好
我覺得唔夠budget可以買好啲既新body+ 2手24-70 f4玩住先,成套kit買就唔係咁抵。同埋支鏡都應該預左玩唔耐,最後都係放
夠budget的話應該望支24-120 f4

24-70 2.8s係靚既但又大重,要問下自己會唔會帶出街先
定焦就點都要有支既,如果買24-70焦段的話,可以睇埋支85 1.8s; 如果買24-120焦段,就去試哂35 50 85, 睇下邊支好
另外支有40 f2 又平又輕,質素都唔差,玩住先都ok

唔買z鏡都唔好買返單反鏡,無反鏡都真係好過單反鏡好多
唔該晒
始終由單反跳去ff無反都幾大步吓 要慢慢build返個鏡群
定焦就會買40 f2 再睇吓用ftz ii配返支遠古時期嘅85 1.4 D
所以考慮嘅位就係入唔入多支ff變焦
等得閒上去再試試支24-70有幾重
順便等佢出新機舊嘅會唔會再減

荷包未ready
5月10號發佈!
即係出Z8?

仲要拖到5月10號
屌 仲要等多兩個星期 到時出部真係rumours咁係mini Z9真係白等 除左機身唔同 乜柒都係一樣
個YOU入面個O係play button
睇來係主打拍片嘅機來
其實一心就等無直度的z9

z9 真係用唔著,又重又大
如果個規格同Z9一樣我覺得nikon會拖太耐
產能搞唔掂無得講 如果唔係 Z8用嘅料8成係同Z9 share
應該Z9出完10個月到1年就好出Z8 ,仲可以減成本
無計 事實係咁, 希望nikon生性 個價低少少
慳有2470F4,呢支已經SHARP到可以頂得到單反時代好多1.8定焦又抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞