Nikon 討論/貼圖區 (22) Z6iii/Z8幾時出?

1000 回覆
3 Like 3 Dislike
嘩72 咁貴買行?
NIKON機會壞嘅咩
已經改晒買水,反正佢保唔保都差唔多
X2
水貨係咪都係喺星際買?
嚟緊手痕想試下Nikon一機一鏡snap (本身主要用Canon)
主要影細路仔同寵物貓狗
機打算買Z8, 鏡頭就諗緊枝40mm f2
有用師兄用緊枝鏡有真實評價? Thanks
乜都有,都係睇價
b&h, amazon, 四x, 三x
邊間平咪再睇
輕便好用最緊要平
輕質可接受(想要頂級請買50.8)
最近對焦有啲軟
低光拉風箱
拍片用Z30定ZV E10好呢,平日又用開Nikon。操作Nikon好啲,但Sony s-log又好用啲
拎番上原廠啦
Z8 配40 咁痴綫

34000body $1800鏡

我自己就z6ii 加 28SE 輕便出街
5部Nikon
最舊個部D90仲正常運作緊...
到底點樣做先壞到

我D40x D7000 D610 都未壞
電仲用到
買得z8不如買支好少少既鏡
40 f2 我多數插zfc, 唔會插z7ii
我都仲有d40x d90, 配龍仔支17-50 f2.8
支鏡幾年前壞左,但部機仲未壞
懷疑同3310差唔多硬
因為本身用開Canon R5
如果去特別嘅地方, 我都唔介意帶重啲嘅鏡, e.g. 50/85mm f1.2, 甚至枝f2 zoom
但用得耐就開始發覺平日出街, 去playgroup去遊樂場, 好多時都會為機動性而帶35/50mm f1.8
所以想喺Nikon試下枝40mm f2, 除咗焦距, 主要係欣賞佢夠輕便同內對焦
我睇網上評價就係覺得40mm f2幾好, e.g.
https://alikgriffin.com/nikon-z-40mm-f2-review-and-sample-photos/
https://youtu.be/mn0-CgnbzzI

所以想再問埋呢度有無其他用家真實體驗分享
thanks
"低光拉風箱"會唔會關機身多啲?
賣點都係輕便同平,講利如果35.8 係100分呢支40f2都有85分
Z8有冇話預計幾時到貨?
日本就5月24-25
其實你想影嘅題材都唔太需要高速連拍,用Z6II或者Z7II都夠啦(或者等第三代),根本唔需要買Z8,將慳到嘅錢買枝好啲嘅鏡仲好,而且用得40mm f/2呢類餅鏡通常都係想輕便,但Z8都唔輕㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞