Nikon 討論/貼圖區 (22) Z6iii/Z8幾時出?

1000 回覆
3 Like 3 Dislike
我係想影星先買,冇咩特別野想野其實可以skip, 上到82mm filter真係方便好多,f4加埋機身防震其實都夠用

雖然我買左1424就想放左支1430
唔係靠後制為主?
同求
其實我係新手
1424個24mm係咪影人帶景嘅相都冇咩問題?
同埋唔知1424如果拎去旅行會唔會太大舊,所以20mm同24mm都有考慮
Z mount鏡冇弱旅
真係要抽秤畫質差啲既有28/2.8 40/2
平有2470/4
萬能有24120/4
性價比有50.8 85.8
其他睇需要入啦
Apsc 16-50 同枝55-250兩樣kit都係神鏡
嚟緊想去影極光所以先係到諗
不過好認同1430真係好輕好細, 82mm上ND之類好方便
唯一係佢伸縮鏡桶個到, 落大雨大雪時有時好怕
24影人帶景冇問題既,不過咁wide唔好預會好淺景深
20同24可能有啲難用
1424加支35/50/85會好過20/24

大舊就梗架喇,不過唔重600幾g真係好輕
fyi, 我去旅行用wandrd 個31L

唔駛用到咁wide的話其實可以睇下支24-120, 細支少少,重量差唔多
唔知你接受程度係點啦
我個人去旅行唔怕拎大鏡去, 而家Z1424已經細同合理好多
至少唔係F MOUNT時水晶球咁, 個支我真係唔敢拎

不過如果你主要係旅行用, 其實1430方便好多
用緊zfc+16-50,想買枝24-120 f4黎用是否不智
無錯,以前用1424成日驚撞爆,依家支Z1424就唔使驚
會頭重尾輕 唔介意就得
https://www.youtube.com/live/RmICzTiHO88?feature=share

將於 9 小時後開始直播
5月10日 下午20:00
望落似有內閃
日本買抵
但我旅行前買咗行貨
https://www.nikon-image.com/products/info/2023/0510.html

有啲人去日本買機快啲買,因為又要加價了

一部製品の価格改定のお知らせ

2023年05月10日 製品情報
平素はニコン製品をご愛用いただきまして、誠にありがとうございます。

2023年5月18日(木)より、一部のミラーレスカメラ、デジタル一眼レフカメラ、コンパクトデジタルカメラ、NIKKORレンズ( Z マウント および F マウント )の出荷価格を改定いたします。
都真係加幾多
等睇香港嘅水貨,又會加價返到去同行貨差唔多價錢
距離發佈 Z8 尚有 3 個半鐘左右。希望有 200-600
希望有z50後繼
見到你地講起我就分享下,我就係14-30轉14-24既人
其實重量差唔到好多係大碌啲,不過內變焦冇計
filter我用lee個轉接環可以裝95mm filter,但留意filter既厚度唔係會有黑角
https://item.rakuten.co.jp/locadesign/k21030/?scid=wi_ichi_iphoneapp_item_share
另外風景就用返100mm filter holder好方便
香港水貨其實好少係日本黎,之前買個部search過係中亞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞